Поля і придорожні смуги Тернопільщини заростають борщівником Сосновського

borschivnuk

В середині 20 століття було штучно культивовано рослину, призначену для годівлі великої рогатої худоби. Але борщівник Сосновського виявився вельми токсичним і виявив властивості, що не дозволяють використовувати його в сільському господарстві. Зате висока концентрація ефірних масел в стеблах і листках багаторічної трави знадобилася в традиційній і народній медицині.

Рослина борщівник

Всього в цьому роді налічується 42 види борщівників сімейства Зонтичні. Різні його типи застосовуються для декоративного розведення, як силосні культури або сировина для виготовлення лікарських препаратів.

Борщівник Сосновського відноситься до культивованих рослин, які розмножуються виключно насіннєвим шляхом. Він досить витривалий і добре росте навіть в суворих погодних умовах.

Однією з особливостей розглянутого виду борщівника є висока медоносність завдяки великим і численним суцвіттям, що приваблює бджіл. Чим небезпечний борщівник?

Описуваний тип рослини містить у своєму соку фуранокумаріни - фототоксичні речовини. Вони активізуються під впливом ультрафіолетових променів.

Таким чином, при попаданні на шкіру людини, рідина з листя, плодів і стебла борщівника може викликати сильні дерматологічні пошкодження. Головна небезпека полягає в тому, що наслідки проникнення фуранокумаринов проявляються не відразу і ніяких неприємних відчуттів, як, наприклад, при зіткненні з кропивою, не виникає.

Більш того, встановлено мутагенний ефект, вироблений рослиною. Сік викликає грубі і незворотні структурні порушення в хромосомах.

Як правило, після контакту шкіри з соком трави через 1-2 дні з’являються фотохімічні опіки, особливо якщо уражена частина тіла перебувала під впливом ультрафіолету. Опіки від борщівника можуть бути досить великими і серйозними, від 1 до 3 ступеня. Зареєстровані навіть випадки подальшої інвалідності з-за того, що сік має високу проникаючу здатність і спалює глибинні шари шкіри (дерма, підшкірна клітковина).

Якщо контакт з рослиною був недовгим, то зазвичай з’являється дерматит, який проходить самостійно протягом декількох діб.

Борщівник - лікування

При перших помітних симптомів ураження шкіри важливо:

- Промити обпечені області великою кількістю слабкого прохолодного розчину соди.

- Змастити пошкоджений епідерміс будь-яким засобом від опіків або жирним кремом без синтетичних добавок. У крайньому випадку, підійде олія.

- Перші 3 дні лікування необхідно обробляти опіки Фукорцином (двічі на добу).

- Протягом 5 днів вранці та ввечері змащувати уражену шкіру Фенистилом, Элоком або Адвантаном

- Приймати весь курс терапії Тавегіл - по 1 капсулі перед сном.

Нагадаємо, небезпечна рослина вже «окуповує» і набережну Тернопільського ставу.

Богдан Марків, старший інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео