Як підліткові у Тернополі заробити влітку?

9653b574708b7a6469e28ee67a57dc73_XL

Літо — пора розваг та відпочинку, а крім того — вільний від навчання час. Більшість підлітків використовує його як можливість заробити додаткові кошти. Не завжди батьки можуть забезпечити дітей усім, чого вони хочуть. До того ж молоді люди прагнуть бути хоч частково фінансово незалежними, мати власні кошти на певні потреби. 

Закон дозволяє, але…

Згідно з кодексом законів України про працю, дозволяється офіційне працевлаштування осіб, що досягли 16 років. Підліткам віком 14 і 15 років можна працювати лише за письмовою згодою батьків або опікунів. Ось витяг із статті №188 КЗпП України: «Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює», пише «Вільне життя».

Отже, праця неповнолітніх за дотримання усіх відповідних вимог — законна. Куди ж звертатися амбітному підліткові для пошуку зайнятості? Є кілька варіантів. Найпростіший — зв’язатися безпосередньо з роботодавцем. Добре, коли його рекомендують друзі чи знайомі, або якщо батьки знають його особисто. Другий спосіб — оголошення в газетах та в Інтернеті. Варіант не з простих, бо в більшості випадків роботодавці вказують вікові обмеження навіть для найлегших вакансій — від 18 років. Хоча бувають і винятки. Ще один спосіб знайти підробіток — звернутись у молодіжний центр зайнятості.

Про тонкощі працевлаштування неповнолітніх нам розповіла керівник молодіжного центру праці «Молода Просвіта» Ірина Нестюк:

— Щомісяця до нас звертаються в середньому 100 людей, 60 відсотків із них не мають 18 років. Тоді ми вимагаємо дозвіл від батьків. Молоді люди заповнюють анкети в електронній формі, де вказують вік, бажану професію, заробітну плату та зручний графік. Відповідно до цих критеріїв пропонуємо їм роботу та зв’язуємо з роботодавцем. Найчастіше це робота промоутера, розклеювальника оголошень, кур’єра. Студентів, котрим уже виповнилося 17, можуть влаштувати офіціантом, продавцем або касиром.

Ми поцікавилися, чи охоче беруть підлітків на роботу. Ірина Нестюк відповіла, що зазвичай без проблем працевлаштовують тих, кому виповнилося 16 років. Із молодшими важче, бо умови праці дітей такої вікової категорії строго регламентуються законом. До того ж деякі з охочих працювати ще не досить відповідально ставляться до завдань, запізнюються тощо. З іншого боку, для легкої роботи роботодавці навіть зацікавлені в юних працівниках, адже вони більш амбітні та гнучкі до вимог. Тож головне — бути відповідальним і працелюбним, а вік має другорядне значення. До слова, в «Молодій Просвіті» допомагають не лише з працевлаштуванням, а й із практикою, стажуванням.

Утім, не завжди роботодавці дотримуються вимог та гарантують неповнолітнім працівникам відповідні права. Дуже часто між працівником і тим, хто його наймає, нема навіть укладеного договору. Про медогляд та інше годі й говорити. Користуючись недосвідченістю підлітків, роботодавці часто чинять негідно: трапляються випадки невиплати грошей за чесно виконану працю. Тому перед тим як почати підробляти, батькам не зайвим буде впевнитися, що їхнє чадо працює офіційно і його права захищені.

Як з’ясувалося, в Тернополі можуть працювати діти, молодші 14 років. На вулиці В. Чорновола 12-річна Христя роздає рекламні оголошення одного із закладів харчування. Каже, що про вакансію їй розповіли друзі. Прийшла просто в заклад та отримала роботу. Дівчинка розповіла, що в неї запитали про дозвіл батьків, тож вони дали згоду. І тепер вона отримує свої кишенькові гроші — 12 гривень за годину.

Робота є — було б бажання

Ось десятка найбільш популярних серед підлітків та прибуткових професій і видів діяльності, й не лише сезонних:

  1. промоутер. Найбільш поширена вакансія, адже зазвичай робота промоутера досить проста. В обов’язки може входити як просте розклеювання оголошень, так і промоакції із залученням уваги покупців, проведенням мінімальних консультацій тощо. Середня зарплата роздавача оголошень у Тернополі становить 10—15 грн за год;
  2.  кур’єр. Добре підійде для тих, хто орієнтується на місцевості та має велосипед. Недолік роботи полягає в тому, що, скоріш за все, доведеться бути напоготові весь день;
  3. оператор колл-центру. Досить відповідальна робота, на яку можуть влаштуватися 16—17-річні. Зазвичай роботодавці вимагають грамотне володіння українською та російською мовами;
  4. різнороб. Робота — для хлопців міцної статури. Це може бути праця на різних будівельних об’єктах та допомога в ремонтних роботах;
  5. прибуток від хобі. Найкращий і найприємніший спосіб заробітку — вчити або продавати те, що вмієш робити. Якщо в дитини є нахил до фотографії, вона може спробувати себе в ролі фотографа-аматора, а згодом пропонувати й платні фотосесії. Якщо є талант до малювання, то можна малювати на замовлення або створювати оригінальні ескізи для тату;
  6. хенд-мейд. Дуже популярний та цікавий спосіб заробітку, адже вироби ручної роботи високо цінуються, деколи за них готові платити немалі гроші. Створена власноруч біжутерія, блокноти, аксесуари, бісероплетіння, в’язання, шиття — це все можна перетворити на гарний спосіб заробітку, якщо додати трохи креативу;
  7. репетитор. Якщо підліток має високий рівень знань із мови, математики, історії чи будь-якого іншого предмета, то він може платно допомагати молодшим учням.
  8. Інтернет. Способів заробити в мережі — безліч, але найбільш прийнятна для підлітків робота копірайтера, наповнювача сайту, адміністратора онлайн-спільнот і блогера. Якщо освоїти ази комп’ютерних наук і трохи вникнути в атмосферу фрілансингу, то можна непогано заробити, не виходячи з дому.
  9. вигулювання собак. Не надто популярна послуга в Тернополі, але знайомі батьків чи просто сусіди з радістю погодились би на це. Сюди ж належить догляд за тваринами/рослинами під час відпустки та інші послуги на кшталт миття машин чи догляду за квартирою;
  10. продаж старих речей. Напевне, найпростіший спосіб заробити. Одяг, з якого дитина виросла, велосипед, що припадає пилом, старі підручники, різні речі, які ще можуть комусь знадобитися, можна легко продати на різноманітних сайтах. В Інтернеті є безліч платформ для розміщення безкоштовних оголошень про продаж речей, наприклад ОLХ.соm.

Вибір читачів за тиждень

Відео