Мораторій на підвищення тарифів не забаганка тернополян - Сергій Надал

надал

Депутати Тернопільської міської ради ухвалили Звернення до вищого керівництва держави щодо необґрунтованого підняття тарифів на комунальні послуги. Відповідне рішення депутати прийняли на сесії 12 липня 2016 року.

У зверненні йдеться, що через складну соціально-економічною ситуацією в Україні, відсутністю реального зростання доходів населення, депутати міської ради Тернополя закликають керівників держави та голову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розглянути можливість запровадження мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та спожиті у побуті природний газ і електроенергію.

Також у зверненні наголошуємо на гострій необхідності прийняття пакету Законів України щодо децентралізації повноважень в частині затвердження цін і тарифів на теплову енергію, послуг водопостачання та водовідведення. З відповідною пропозицією Тернопільська міська рада вже зверталась до керівників держави своїм рішенням №7/7/2 від 21.04.2016р.

За словами міського голови Тернополя Сергія Надала, необґрунтоване підвищення вартості комунальних тарифів ставить на межу виживання тисячі тернополян та мільйони українців.

«Підвищені тарифи ставлять населення на межу виживання. Тому міська рада Тернополя направила звернення до Верховної Ради, Президента та міністрів стосовно діяльності національної комісії, яка встановила ціни на газ для населення та теплопостачальних підприємств. Це рішення не лише підтримали депутати міської ради, його підтримують всі тернополяни. Більше того, такі звернення вже оприлюднили або готуються оприлюднити міські ради більшості міст України. Тобто запровадження мораторію – не забаганка Тернополя, а вимога більшості громад України», - зауважив міський голова.

На його думку, це звернення не є популістським, адже існують реальні механізми, щоб знизити вартість комунальних тарифів.

«Як міський голова Тернополя, як голова бюджетного комітету Асоціації міст України, я звертався до центральних органів влади з пропозиціями, як зменшити ціну на комунальні тарифи. Перший механізм – це тарифна децентралізація. Не нацкомісія з незрозумілими повноваженнями, а місцеві ради можуть реально вирахувати, скільки потрібно платити і скільки населення здатне платити. За таким принципом працює вся Європа. Так має бути й в Україні. Другий механізм - скасування або зниження ренти на газ українського видобування. На сьогодні, власного видобутку газу в Україні є близько 19 млрд куб. Цього цілком вистачає для забезпечення теплом та гарячою водою усі приватні помешкання українців. При цьому, рентна плата у вартості цього газу складає близько 50 %. Якщо її знизити або скасувати взагалі, то, відповідно, знизилася би і ціна на газ», - пропонує Сергій Надал.

Міська рада Тернополя розраховує на розуміння Верховної Ради, Президента та уряду, але намагається зробити максимально можливе, щоб через проекти з енергоефективності та термомодернізації зменшити «комунальне» навантаження на тернополян.

За матеріалами ТМР

Вибір читачів за тиждень

Відео