На Тернопільщині шукають радіосигнал

Ланівці фото Г. Басюка

Власне, поки що «спіймали» не стільки радіосигнал, скільки підтвердили майже повну  відсутність останнього і  шукали способи його підсилення в даній місцевості. Йдеться про трансляцію ефірного радіо Першого національного і обласного каналів радіо, про що вже декілька тижнів тому згадувалось у « Терені» ТУТ. Це питання, від імені слухачів, озвучив на одній із сесій міської ради депутат Петро Стецюк. Він і забив на сполох, чуючи з цього приводу нарікання земляків, та й сам переконався в тому, що згадані передачі на Лановеччині можна слухати тільки з високих точок місцевості. Зокрема, на його садибі їх чути лише з даху, або з високого дерева, резюмував він. У результаті тоді було прийнято відповідне депутатське звернення до відповідних служб.

Реакція, на щастя, не забарилася, бо йдеться не тільки про поінформованість частини жителів області, а й про інформаційну безпеку населення цілому. Як згадувалось у зверненні, в ланівчан  немає  можливості слухати тільки українські програми, в той час коли сигнали інших держав, в тому числі й Росії, легкодоступні в радіоприймачах жителів міста.

Ланівці стокове фото
Ланівці стокове фото

Тому в Ланівці прибула група представників для вивчення даної проблеми : П. Комар – начальник Західної філії УЦДР, Б. Тиханський – головний інженер Тернопільської філії концерну ЕРТ та П. Гудима – виконуючий обов’язки начальника  філії ДРК в Тернопільській області. Спеціалісти перевірили рівень потужності передавачів і можливість місцевих жителів сприймати  сигнали згаданих радіостанцій.  Погану чутність останніх вони пояснили цілим рядом причин. У першу чергу – це те, що навесні було змінено частоти УР – 1, і його  з квітня можна слухати вже на хвилі 87, 7,  оскільки, згідно із законодавством України, одна кампанія не може працювати на двох частотах: нижньому і верхньому діапазоні, тому довелося перейти на іншу частоту. Наголосили також на тому, що старі радіоприймачі не здатні  забезпечувати прийом і належну якість звучання програм.

Зокрема, п. Тиханський визнав, що досі в Україні не надавалась належна увага  питанню розвитку  якісного діапазону мовлення, і лише  тепер в цьому напрямку налагоджується робота й поступово освоюються нові частоти. Далі він, а також п. Гудима, поінформували членів місцевої комісії з розгляду даного питання, що в с. Лозова свого часу відключили ретранслятор, а в Ланівцях не було можливості підсилити якість сигналу. Вихід спеціалісти бачать у підвищенні потужності ретранслятора в Лозовій до 2 квт., а також встановленні малопотужного передавача у Ланівцях, але на це потрібно буде отримати ліцензію. І, що важливо, п. Тиханський повідомив, що подібні  проблеми чекають в наступному році й телеглядачів, тому що буде відключено аналогове телебачення. Але запевнив, що спеціалісти підготують відповідний інструктаж з цього приводу теле й радіослухачам і направлять для розміщення в ЗМІ.

Фото автора та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео