Шість богатирів із Тернопільщини захищали честь краю

спорт

Шість богатирів Тернопільської обласної, федерації гирьового спорту захищали честь краю на чемпіонаті України з класичного двоборства, який минулих вихідних відбувся в Херсоні. І в усіх вікових групах, від юніорів до ветеранів, наші земляки порадували хорошими результатами.

Наймолодший серед учасників змагань, підопічний заслуженого тренера України Петра Багрія, 15-річний Богдан Тольпа, який уже підкорив норматив кандидата в майстри, вперше вийшовши на поміст із двопудовими гирями, відразу став віце-чемпіоном у ваговій категорії до 60 кілограмів як у турнірі дорослих, так серед юніорів. Штовхнувши дві 32-кілограмові гирі двадцять разів і зафіксувавши в ривку 33 підйоми, Богдан також удостоївся ще двох відзнак за другі місця в окремих вправах, пишуть у соціальній мережі vk.

Так само успішно виступив і його земляк, підопічний тренера Збразької ДЮСШ Віталія Гуголя, кандидат у майстри спорту, 19-річний Роман Баланюк. Юніорові за віком 51-а успішна спроба в поштовху і вісімдесят у ривку принесли срібні медалі в суперечці атлетів, чия вага не перевищує 75 кілограмів, як у своїй віковій групі, так і в турнірі дорослих. Та ще й — нагороди аналогічної проби в окремих вправах. Меншу колекцію медалей зібрав хіба інший підопічний Віталія Гуголя, 17-річний Тарас Кузьма. Вперше спробувавши себе у випробуванні з 32-кілограмовими гирями, виборов юніорську «бронзу» в поштовху серед атлетів, чия вага не перевищує 70 кілограмів.

Нарешті, екс-чемпіонові світу в командній естафеті у вправі за довгим циклом, підопічному заслуженого тренера України Зіновія Кульчицького Романові Сіправському з Великої Березовиці Тернопільського району для того, аби стати призером всеукраїнських змагань у класичному двоєборстві, довелося покращити особисті досягнення. В суперечці атлетів, чия вага перевищує 90 кілограмів, штовхнув гирі 77 разів, а в ривку здійснив 95 успішних спроб. Цього вистачило, аби стати бронзовим призером чемпіонату України серед дорослих. У цій же ваговій категорії відзначився і тренер Збаразької ДЮСШ Віталій Гуголь, який виборов срібну медаль у ривку.

А «золоту» для тернопільської команди крапку в змаганнях ветеранів, як завжди, поставив заслужений тренер України, майстер спорту міжнародного класу Петро Багрій. За тиждень перед всеукраїнськими стартами завоювавши разом із вихованцями в тридцятиградусну спеку «срібло» для збірної Збаразького району під час XXVI сільських спортивних ігор Тернопільщини, зумів відновитися і вже вкотре не залишив суперникам шансів. У Херсоні дві 24-кілограмові гирі штовхнув 130 разів, а в ривку виконав 220 вдалих підходів. А це означало, що аж на 50 балів випередив найближчого серед конкурентів з усіх вікових груп і вагових категорій.

На фото: тернопільські гирьовики після повернення додому.

Фото з архіву Петра БАГРІЯ

Вибір читачів за тиждень

Відео