Орест Сарматський

Агро-новини 21 липня

липоле16

Новини аграрного сектору

На Чернівеччині відкрився кооператив із заготівлі і переробки дикорослих грибів та ягід

У с. Долішній Шепіт Вижницького району (Чернівецька область) відкрився сільськогосподарський обслуговуючий кооператив із заготівлі та переробки дикорослих грибів та ягід «Шепітчанка», пише прес-служба Чернівецької облдержадміністрації.

Захід відбувся у рамках проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду».

У рамках проекту планується придбання автоклаву, побутової сушки, закатувальної машини, хліборізки, горизонтальної ємності для води, свердловинного насосу, електронної платформної ваги, генератора, ящиків пластикових. Уже закуплено апаратів шокової заморозки і три морозильних камери.

21071
21071

Першим мікропроектом для сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Шепітчанка» є «Центр заготівлі та переробки дикоросів на Вижниччині», загальна вартість цього проекту складає 850 тис. грн, з них 680 тис. грн — це кошти проекту і 170 тис. грн — кошти громади.

«Хотілося б побажати членам кооперативу працьовитості та наполегливості. Нехай спільна праця, кооперативні відносини стануть основою добробуту родин, які прийняли рішення створити його», — зазначила координатор проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ» Наталія Білюкіна.

Голова районної державної адміністрації Руслан Сенчук висловив переконання, що відкриття обслуговуючого кооперативу «Шепітчанка» покладе початок утворенню на території громади й інших кооперативів, зокрема, по поглибленій переробці деревини, розвитку тваринництва тощо. Як результат, це дасть змогу розвиватися сільській кооперації, залучати міжнародні інвестиції, покращувати співпрацю громади та влади у формуванні перспектив розвитку населеного пункту.

CLAAS продемонструвала трактори на Тернопільщині

Офіційний дилер CLAAS у Західному регіоні України ТОВ «Компанія «ЛАН» провела демопоказ тракторів на Тернопільщині, повідомляє Тraktorist.ua, посилаючись на повідомлення компанії у Facebook.

Трактори показували на полі господарства «Воля 2000» у с. Перемилів, Гусятинського району.

AXION 950 (405 к.с.) працював із 8-корпусним плугом OPALL-Agri. Обидві машини вже два сезони працюють у господарстві «Воля-2000», то ж відгук керівника господарства Володимира Дідури про роботу техніки був позитивним, і наразі господарство підбирає собі інший трактор меншої потужності для різноманітних робіт із невеличким обладнанням.

Найбільш захоплюючою була демонстрація малого трактора ARION 640C потужністю 155 к.с. із 5-корпусним плугом австрійського виробника Vogel&Noot.

21072
21072

Голова ПП «Качан» з Козівського району Роман Кіндзерський приїхав на показ, аби переконатися у технічних можливостях трактора ARION 640 C, адже землі господарства розташовані та невеличких ділянках, а рельєф місцевості дуже нерівний — найкращі умови для роботи саме такого трактора.

«Такі невеличкі демопокази дають можливість побачити трактор у роботі саме на наших землях, сісти у кабіну та проїхатися за кермом, почути відгуки користувачів, що допоможе обрати потрібну машину для господарства», — зазначив він.

Урожай гречки виросте на 25-30% — експерт

Внутрішні ціни на гречку знизяться до 12 тис. грн/т.

З огляду на сприятливі погодні умови врожайність гречки у 2016/17 МГ в Україні може скласти 11,5 ц/га, що означає збільшення її валового збору у порівнянні з минулим роком на 25-30% — до 165 тис. т, зазначив аналітик аграрного ринку Ярослав Левицький, пише «ПроАгро».

Такий обсяг збору дозволить забезпечити бездефіцитний баланс споживання, призведе до скорочення імпорту і знизить внутрішні ціни на гречку до 12 тис. грн/т після завершення збиральної кампанії з поступовим її збільшенням протягом сезону максимально до 14-15 тис. грн/т.

У минулому, 2015/16 М, Україна імпортувала майже 7,8 тис. т гречки — більше, ніж будь-коли раніше. Основний обсяг зернової культури був ввезений у кінці сезону на тлі дефіциту внутрішньої пропозиції цієї культури. Так, у травні і червні цього року, коли внутрішні ціни попиту на гречку досягли небувалих значень — 19-20 тис. грн/т, а відпускні ціни на гречану крупу зросли до 32-34 тис. грн/т, в Україну було завезено 0,9 тис. т і 1,5 тис. т зернової культури відповідно.

21073
21073

Нинішнє підвищення цін на гречку, що залишило далеко позаду попередню «гречану кризу» 2010 р., було викликане скороченням виробництва зернової культури.

У минулому році гречки в Україні було засіяно всього 132,2 тис. га, урожай ж вдалося зібрати ще з меншою площею — 127,7 тис. га. При середній врожайності культури 10 ц/га її валовий збір лише трохи перевищив 128 тис. т при потребі внутрішнього споживання від 150 тис. т. Настільки великий розрив між виробництвом й обсягом споживання вже з другої половини сезону почав стимулювати зростання цін на гречку і готову крупу, який додатково був підігрітий спекуляціями на дефіциті.

Подорожчання гречки, вирощування якої в останні роки для багатьох виробників було малоприбутковим, якщо не збитковим, спонукало їх у цьому році збільшити посівні площі під зерновою культурою. Крім того, в областях сільгосппідприємствам і фермерам виплачували по 500 грн. дотації за кожен гектар, засіяний гречкою. У результаті під урожай 2016 р. аграрії засіяли цією культурою близько 150 тис. га.

Вибір читачів за тиждень

Відео