Тернопільські прикрощі відбору до збірної на літні Олімпійські ігри 2016

тугарєв олександр

Виконком Національного олімпійського комітету України затвердив склад збірної на XXXI літні Олімпійські ігри 2016 року в бразильському Ріо-де-Жанейро. Після завершення засідання президент НОКу Сергій Бубка повідомив на прес-конференції, що в складі команди 205 атлетів, які змагатимуться в 27-ми видах спорту, та ще на листі очікування міжнародних федерацій водних видів і каное — п’ятеро вітчизняних плавців разом з екіпажем чоловічої байдарки-двійки, котрі ще теж не втратили шансів виступити на Олімпіаді, пише «Вільне життя».

Ця інформація остаточно підтвердила гірші побоювання прихильників спорту Тернопільщини. В найпрестижніших міжнародних стартах сучасності візьме участь тільки один представник області — вітрильник Олександр Тугарєв. Уболіватимемо, звичайно ж, і за фехтувальницю, учасницю попередньої ювілейної Олімпіади в Лондоні Олену Кривицьку та за марафонку з Бережан Наталію Легонькову. Однак у заявці національної команди згадки про те, якого вони роду-племені, для когось, можливо, і на жаль, а для самих спортсменок, цілком імовірно, на щастя, не має. Вихованка Тернопільської ДЮСШ №2 вже не перший рік захищає честь фізкультурно-спортивної організації столиці нашої країни. А переможниця кількох престижних марафонів Наталія Легонькова, завітавши в гості до редакції після одного з тріумфальних виступів, зізналася, що навряд чи виступатиме за Тернопільщину. Просто не знаходила спільної мови з місцевим керівництвом. Чи не вірили в талант досвідченої спортсменки, чи всього-на-всього, оберігали себе улюблених від «головного болю» фінансових витрат, необхідних для підготовки учасниці жіночого марафону на Олімпіаді. Тому і виступає нині за сусідню Хмельниччину.

Уникнувши критичних стріл на адресу чиновників (бо ж не раз уже мав нагоду переконатися, що нинішньому поколінню цієї братії від того ні «холодно», ні «гаряче»), все ж зроблю висновок про те, що такий стан справ цілком закономірний. Периферійна, з найнижчим у державі рівнем середньої зарплати, область чомусь останні два роки виступає ледве не заспівувачем «реформування» галузі фізичної культури і спорту. Чинного законодавства в Україні ще не змінили, а на Тернопільщині повним ходом «оптимізують» дитячо-юнацькі спортивні школи товариств, самі громадські спортивні організації, відмовою у фінансуванні заганяючи їх до навіть ще не створених «колгоспів». Нехтуючи правами власності товариств, досвідченими фахівцями, які ризикують бути викинутими на вулицю.

І марно закликати до здорового глузду, наводити обґрунтовані розрахунки чи згадувати про те, що саме ці навчальні спортивні заклади і товариства підготували десятки і сотні лауреатів престижних всеукраїнських та міжнародних стартів. Зрештою, чому дивуватися. Точна, але в меншому масштабі копія нинішньої влади в державі, яка більше двох років після Революції Гідності запевняє, що все робить для покращення життя народу, а отому народу живеться все гірше і гірше.

2
2

Одне слово, і того, що маємо, навряд чи вже скоро матимемо.

P.S. У складі збірної України ще одна з наших землячок поїде на Олімпіаду запасною. Майстер спорту міжнародного класу Наталія Кромпець стала резервісткою двох спортсменок, які візьмуть участь у змаганнях із маунтенбайку.

На фото: учасник Олімпіади в Ріо-де-Жанейро Олександр ТУГАРЄВ; квартет українських шпажистом після успішного виступу на торішньому чемпіонаті світу, крайня справа — Олена КРИВИЦЬКА.

Вибір читачів за тиждень

Відео