Бучацький замок із висоти пташиного польоту (фото)

Бучацький замок розташований в північно-східній частині міста, на правому березі річки Стрипи. Скелясте піднесення біля річки було вибрано місцем для спорудження укріплень. Схили невеликої гори, на якій розмістився замок, з трьох сторін круто обриваються до річки і вод невеликого потоку, що впадає в Стрипу.

1379 рік. Перша письмова згадка замку, який в цей період належав могутньому роду Бучацьких герба Абданк. Хоча більш ранніх відомостей по замку не збереглося, є думка, що і раніше на цьому місці могли існувати укріплення. Перші оборонні споруди займали трикутний мис в північній частині пагорба, і складалися з грубих і високих стін. Ця найдавніша частина замку була побудована з охристого і червоного пісковика, скріпленого вапняним розчином. 1515 рік. Місто отримало Магдебурзьке право. Можна припустити, що ця подія стала поштовхом для початку вдосконалення укріплень на замчищі. За час свого існування замок неодноразово руйнувався і знову відбудовувався.

1542 рік. Після згасання роду Бучацьких місто переходить під владу роду Творовскіх. Очевидно, саме Творовські були ініціаторами серйозної перебудови замку, яка продовжувала служити в якості резиденції представників влади. У цей період були зведені могутні оборонні стіни з ламаного пісковика. Будівельниками були, скоріш за все, місцеві майстри. 1580 рік. У загальних рисах була завершена перебудова замку, розпочата Творовським.

Початок 17 століття. В цей час замок належав роду Потоцьких, за яких починається новий період серйозних робіт по укріпленню та розбудові твердині. Бучач наближається до світанку своєї оборонної могутності. 1631 рік. Після смерті свого чоловіка, Стефана Потоцького, його дружина Марія Могилянка активно взялася за перебудову, розширення і укріплення замку. Найкраще замок був укріплений з боку міста. У цей період до старих укріплень, побудованих протягом 14-16 століть, добудовується нова замкова секція. У плані нові укріплення представляли собою стіну з 4 заломами, фланкировані зі сходу і заходу двома потужними напівкруглими бастеями. Товщина стін цієї частини замку досягала 4-х метрів. Стіни, залишки яких збереглися до наших днів, були споруджені з колотого каменю на вапняному розчині. Оборонні стіни мають три ряди бійниць з перехресними отворами. З внутрішньої сторони оборонної стіни були прибудовані дерев'яні бойові галереї, що спиралися на білокам'яні кронштейни.

б5
б5

Уздовж однієї з замкових стін був побудований ренесансний палац, що примикає до східної бастеї. Цей палац мав аркадні галереї на фасаді, що виходили на двір. У першому ярусі палацу знаходилися в'їзні ворота. До воріт вів підйомний міст, перекинутий через рів. До підйомного мосту вів пандус. Згідно з дослідженнями, проведеними в 1982 році, овал східній бастеї мав краплевидну форму і закінчувався прямим кутом в місці з'єднання з палацом. Вдалося розкопати вхід в башту, провідний з боку палацового комплексу. Так само було встановлено, що перекриття 1-го і 2-го ярусів вежі були склепінчастими (збереглися залишки п'ят), але форму склепінь встановити не вдалося. Верхні яруси були перекриті плоскими настилами на дерев'яних балках, про що свідчить уступ в стіні вежі. Поперечна стіна на рівні першого ярусу вежі дозволяє стверджувати про існування центрального стовпа, на який спиралися перекриття між ярусами. Після виконаних робіт Бучацький замок перетворився в дуже потужне укріплення.

б6
б6

30-е - 40-е роки 17 століття. У Бучачі побував відомий французький інженер і військовий картограф Гійом Левассер де Боплан, який перебуває на польській службі. Він схематично зазначив на своєму «Спеціальному і докладному плані України» укрпілення міста і замку. 2-а половина 17-го століття. Місто і замок страждають від постійного нападу турків, татар і козаків. Замок руйнується, добудовується, ремонтується, перебудовується. До цього періоду відносяться найпізніші перебудови замкового комплексу. Вересень 1648 року. Замок осаджують козацькі війська. Замок був взятий в основному завдяки сприянню місцевих жителів. 1655 рік. Замок витримав облогу татар, які відступаючи, спалили місто.

б7
б7

1672 рік. Розпочався перший етап польсько-турецької війни (1672 - 1676). Величезна армія під командуванням турецького султана Магомета IV вторглася в межі східних володінь Речі Посполитої. Безліч замків і міст були зруйновані. Після падіння могутнього Кам'янця турки попрямували на захід, в сторону Львова. Бучач був одним з ключових міст на схід від Кам'янця і тому на захоплення міста були кинуті головні сили султана, який особисто керував облоговими роботами. У цей період Бучач знаходився у власності Яна Потоцького (? - 1 675), брацлавського воєводи. Однак коли турки підійшли до міста, Потоцького в Бучачі не було. Керівництво обороною міста і замку взяла на себе Тереза, дружина Потоцького, яка в цей момент перебувала в місті зі своїми дітьми. Сили були нерівними. Турецько-татарські війська захопили місто, замок став останнім оплотом обложених городян. В ході нетривалої облоги укріплення замку були пошкоджені і частково зруйновані. Бачучи, що подальший опір не має сенсу і лише призведе до безглуздого кровопролиття, Тереза погодилася здати замок і місто на милість переможця.

б8
б8

18 жовтня 1672 року. У Бучачі під знаменитою «Золотий липою» був підписаний Бучацький мирний договір між Туреччиною та Річчю Посполитою. Кордон між двома державами пройшла по річці Стрипі, розділивши місто (що знаходиться на обох сторонах річки) на дві частини, контрольовані різними сторонами. Так почалася 11-річна окупація Бучача турками. 1675 рік. Після того як польський Сейм відмовився ратифікувати Бучаскій договір, почався новий етап польсько-турецької війни. З початком військових дій турки спробували захопити Бучацький замок, проте, ймовірно, безуспішно. Можна припустити, що на той момент в районі Бучача не було потужних військових з'єднань турків, і тому замок встояв.

б9
б9

1676 рік. Турецький паша Ібрагім Шишман почав масштабний наступ на Львів. Під його командуванням було 20 - 30 000 турків і близько 30 000 татар. Ці сили почали спустошувати Поділля. Бучач потрапив під сильний удар цієї армії. Турецько-татарські війська, активно використовуючи артилерію, захопили місто і замок. Бучач пережив тотальне руйнування і погром. Турки грунтовно зруйнували стіни, башти і житлові приміщення замку. 1678 рік. Король Ян III Собеський побував в Бучачі та зобов'язав власника міста Стефана Потоцького підняти замок з руїн. 1683 рік. Після перемоги поляків над турками під Віднем Бучацькі статті втратили своє значення, місто знову опинилося під владою Речі Посполитої.

Кінець 17 - початок 18 століття. Ймовірно, в цей період, коли турецько-татарська загроза почала слабшати, замок поступово набуває рис палацового комплексу. Його оборонні функції втратили колишнє значення, на перший план вийшли роботи по перебудові комплексу в комфортну резиденцію. Ймовірно в цей період корпус приміщень, що примикали до східної стіни, був перебудований у палац. Частина бійниць веж і стін були розтесані і перетворені у вікна. У центрі замкового двору було зведено фонтан. Частково перебудовував замок Ян Потоцький. При Миколі Потоцькому (1712 - 1782) в замку велися ремонтно-будівельні роботи. Середина 18 століття. Замок виглядав ще досить непогано, але занепад фортечного комплексу вже почався. Потоцькі втрачають до нього інтерес, замок поступово занепадає. Початок 19 століття. Брати-близнюки Каетан і Павло Потоцькі завдали величезної шкоди замку - вони дозволяли розбирати його стіни на будівельний матеріал. Саме в цей період були розібрані замкові брами і ряд інших споруд комплексу. Камінь йшов на мощення доріг і будівництво будівель в місті. 1772 рік. Бучач потрапив під владу Австрії. Владі не було діла до твердині, замок остаточно занепав.

б10
б10

Початок 20 століття. Ще до 1-ої Світової війни в житловій частині замку, на рівні 2-го ярусу, ще видніли сліди декоративних розписів. Наші дні. Зберігся основний контур замкових стін (як ви бачете на фотографіях). У різних місцях секції стіни мають різну висоту і ступінь збереження. Стіни південної частині замку збереглися на висоту 2-х ярусів, напівкруглий об `єм східній бастеї - на 2 яруси. Збереглися залишки палацу, прилеглого до бастеї. З внутрішньої сторони замкових стін залишилися білокам'яні кронштейни від дерев'яних бойових галерей.

Вибір читачів за тиждень

Відео