Понад тисячу кроликів угорської породи прижилися на Тернопільщині

мацик01

Підприємець Роман Мацик збудував у Коханівці Збаразького району  сучасну кролеферму

Вітчизняні товаровиробники переорієнтовуються, знаходять нові ринку збуту, намагаються не лише вижити, а й розвивати власний бізнес і на місцях наближати Європу до України, впроваджуючи сучасні європейські технології у своїх господарствах. Саме до таких господарників належить і місцевий підприємець Роман Мацик, пише «Народне слово».

мацик02
мацик02

Роман Мацик у Коханівці за рік збудував два нових приміщення – для утримання свиней та кролів. Підприємець підвів до приміщень ферми усі комунікації, необхідні для утримання тварин, встановив автоматичну систему вентиляції, кормороздачі, поїння, гідрозливу. Господарник реконструював приміщення старого току, провів ямковий ремонт дороги від повороту на Коханівку і до самого села, змурував великий гноєзбірник розміром як футбольне поле, який буде повністю закритий зверху, щоб уникнути розповсюдження неприємного запаху від органічних відходів життєдіяльності тварин.

В одному із нових приміщень, розрахованому на 2900 голів, вже утримується частина свиней. У другому приміщенні, розрахованому на 2,5 тисячі кролів, наразі утримується тисяча кроликів. Приміщення ферми знадвору і всередині облаштоване за сучасними санітарними вимогами. У планах підприємця збудувати в Коханівці ще два хліви і забійний цех та огородити територію згідно із санітарними нормами. Пан Роман планує повністю перенести в Коханівку з Лозів свою ферму, чим наразі і займається. В Лозах Роман Мацик хоче залишити лише ковбасний цех.

мацик03
мацик03

Керівники району оглянули лише новозбудоване приміщення, в якому Роман Мацик утримує кролів. Сторонній людині нереально потрапити у середину приміщення, але підприємець спеціально для районних керівників влаштував міні-екскурсію кролячою фермою. Санітарна зона розпочинається одразу, щойно переступаєш поріг, зі спеціальних килимків та душової кабіни, де персонал переодягається у спецодяг та взуття, поруч знаходяться ще кілька кімнат для комфортного перебування працівників під час роботи на фермі, де люди можуть попоїсти та відпочити. Все зроблено для того, щоб, перебуваючи на зміні, працівник не мав потреби полишати приміщення кролеферми. Саме приміщення, де утримуються кролики, поділене на два зали з клітками. В одному знаходяться дорослі кролі, в іншому - молодняк. Завдяки автоматичній вентиляції, у приміщенні кролячої ферми завжди свіже повітря. Пан Роман розповів, що займається розведенням бройлерної породи кролів м’ясного напрямку «Паннон». Вирощувати кролів цієї породи угорської селекції вигідно, тварини невибагливі, швидко ростуть, добре набирають вагу аж до п’яти кілограмів, надзвичайно плодючі - кількість окотів сягає до семи раз впродовж року, в одному гнізді кролиця приводить до 9 кроленят. Ще однією особливістю породи «Паннон» є те, що кролі легко переходять з інтенсивних видів кормів на традиційний – домашній корм, що робить цю породу цікавою і для утримання в приватних домогосподарствах.

Як і всі тваринники району, пан Роман обурений низькою закупівельною ціною на м’ясо. Цього тижня вона знизилася ще на дві гривні, і закупівельники вже пропонували виробникам 18 гривень за кілограм живої ваги. Підприємець вважає таку ціну знущанням над виробниками, адже при вартості збіжжя три з половиною тисячі гривень за тонну вирощування свиней є збитковим. Триматися на плаву Роману Мацику допомагає те, що він має власний ковбасний цех.

Довідка: Кролі породи «Паннон» характеризуються відносно невеликою головою, тонкою кісткою та шкірою, високою молочністю та плодовитістю маток.Хутро чисто біле, без домішок, очі червоні. Похідними у створенні даної породи стали наступні породи: новозеландська, каліфорнійська та білий велетень. Порода виведена тривалим відбором тварин науковцями сільськогосподарської академії ім. Св. Іштвана м. Годолло, Угорщина.

Петро Овчарик

Фото: «Народне слово»

Вибір читачів за тиждень

Відео