На відміну від стану справ в державі, тернополяни в своєму місті бачать позитив (опитування)

20150322234439_63178

Міський голова Тернополя користується найбільшою популярністю серед тернополян — на це вказують останні соціологічні дослідження київської соціологічної групи “Рейтинг”.

Ця структура відома тим, що робить дослідження для уряду Канади, Міжнародного Республіканського Інституту (США) та багатьох інших урядових і неурядових організацій. Опитування проводилося 1-15 липня у Тернополі. Вибірка становила 450 респондентів. Помилка репрезентативності не більше 5 %.

Як зазначають в дослідженні, на фоні критичної оцінки ситуації в Україні, люди позитивно оцінюють стан справ у Тернополі.  Так 55% тернополян однозначно відповіли, що у Тернополі є позитивний стан справ. При цьому позитивною ситуацію в області оцінили 37%, а в Україні – лише 12%.

Згідно з результатами дослідження серед тих, хто пішов би на вибори мера міста, якщо б вони відбулися ближчим часом, за Сергія Надала проголосувало б 67,4 %, за голову ОДА Степана Барну 3,5 %, за нардепа Тараса Пастуха 3 %, за підприємців Петра Ландяка та Михайла Ратушняка по 2,5 %. Депутат від “Народного контролю” Володимир Бліхар набрав би 2,2 %.

Цікавою закономірністю Тернополя є той факт, що міському голові завдячують високим рейтингом у місті і ВО «Свобода» (членом якої є Сергій Надал). Так, відповідно до дослідження, за умови проведення парламентських виборів, ВО «Свобода» впевнено перемагає у Тернополі. Її прямий рейтинг наразі складає 14,3 %. У той час, як найближчий переслідувач ВО «Батьківщина» має 12,5 %. Ще більший відрив ВО «Свобода» матиме за умови виборів до Тернопільської міської ради. Її рейтинг складає  майже 22,9 %. У той час, як у найближчого переслідувача тієї ж «Батьківщини» лише 11,8 %.

Більше того, як показує питання «За кого з кандидатів Ви б проголосували, якби вибори до Верховної Ради по вашому мажоритарному округу відбулися наступної неділі?» найбільші шанси перемогти на виборах до ВР у мажоритарному окрузі у Тернополі має представник ВО «Свобода» Володимир Стаюра. Лише «мізером» в 0,3% Стаюра поступається діючому губернатору, представник блоку Петра Порошенка Степану Барні.

Загалом, в окремі питання рейтингу потрапили і люди, які на даний чає є поза політикою (наприклад, будівельники Ігор Гуда та Василь Лило), натомість відсутній нардеп Ігор Побер, хоча присутній Роман Заставний (обидвоє - списочники). Ні з того, ні з сього, автори дослідження реанімували Ореста Муца, хоча партії, яку той представляє, немає в списку.

Це ставить певні питання, які, очевидно, повинні знайти свої відповіді в наступних дослідженнях.

Вибір читачів за тиждень

Відео