Орест Сарматський

Лісівники Тернопільщини сказали Геннадію Москалю все, що вони думають про конфісковану на Закарпатті деревину

ліс01

Працівники лісового господарства з Бережанщини не згодні з рішення суду про конфіскацію двох вагонів з деревиною

Як вже повідомляв «ТЕРЕН», / див ТУТ / рішенням суду на Закарпатті конфісковано два вагони лісу з Бережанщини.

 Таке рішення не тільки обурило місцевих лісників, вони ще й написали листа Геннадію Москалю, голові Закарпатської ОДА, з ініціативи якого відбулася перевірка вагонів з лісом.

- Постановою Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 28.07.2016 року конфісковано два вагони з дров’яною деревиною Державне підприємство «Бережанське ЛМГ», а майстра лісу, всупереч вимогам чинного законодавства, притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено штрафні санкції. Категорично не погодившись із вказаною постановою суду, лісомисливське господарство подало апеляційну скаргу, а також звернулося з позовом на неправомірні дії Закарпатської митниці ДФС, йдеться у листі, повідомляє прес-служба обласного упраілння ліссовогго та мисливського сгоподарства. - Про обставини, з якими не згодне Державне підприємство «Бережанське лісомисливське господарство» ми вже писали. Зокрема, це стосується замірів деревини, які здійснювала Закарпатська митниця, бо вимір деревини зазначається не в тонах, що подає у висновках митниця, а в щільних кубометрах, про що зазначено в угоді між Державним підприємством «Бережанське ЛМГ» і словацькою фірмою «АО ФК Інвест Кошице».

Через різницю у вазі, власне, Закарпатська митниця і затримала вагони із деревиною ДП «Бережанське ЛМГ», про що йдеться у постанові Ужгородського міськрайонного суду.

Водночас якісні характеристики експортованої деревини у вагонах № 67845370 та № 67891788 ДП «Бережанське ЛМГ», були підтверджені висновками експерта Торгово-промислової палати України №№ В-0587/1 та В-0587/2 від 11 травня 2016 року. У них вказано, що дана лісопродукція призначена для використання як дрова.

Ці висновки проігноровано Закарпатською митницею. У той же час посадові особи митниці діяли всупереч законодавству, перевищивши свої повноваження та призначивши експерта – представника Закарпатської торгово-промислової палати, взяли до уваги його експертні висновки щодо класифікації товару, чим порушили ч. 4 ст. 69 Митного кодексу України, у якому йдеться про те, що право самостійно класифікувати товари має виключно орган доходів і зборів, а не представник торгово-промислової палати, який не наділений такими повноваженнями.

Отже, Закарпатська митниця ДФС неправомірно взяла до уваги висновки експертів Закарпатської ТПП в частині визначення коду товару, що знаходився у вагонах № 67845370 та № 67891788 під час митного огляду 16-17 червня 2016 року

За результатами вчинення Закарпатською митницею ДФС зазначених дій відділом митного оформлення №2 митного посту «Залізничний» Закарпатської митниці ДФС було прийнято рішення про тимчасове вилучення товарів у вагонах № 67845370 та № 67891788, які належать ДП«Бережанське ЛМГ» на загальну суму 43 668 гривень.

Таким чином, Закарпатська митниця ДФС неправомірно врахувала висновки експертів Закарпатської ТПП під час складення протоколу про порушення митних правил та прийняття рішення про тимчасове вилучення товару ДП «Бережанське ЛМГ»; перевищила граничний строк перебування товару у вагонах ДП «Бережанське ЛМГ» у пункті пропуску «Чоп» через державний кордон України, чим завдала державному підприємству шкоди та допустила незаконне перешкоджання його господарській діяльності.

Ужгородським міськрайойнним судом не було взято до уваги те, що посадові особи Закарпатської митниці перевищили свої повноваження, залучивши для проведення митного огляду товару експертів Закарпатської ТПП, чим порушили вимоги ч.1 ст. 11 ЗУ «Про торгово-промислові палати в Україні».  В аналогічній справі №308/2810/16-п, яка стосувалася ДП «Львівський лісгосп», Ужгородським міськрайойнним судом 24 червня 2016 року  було прийняте протилежне рішення. Справу вирішено на користь ДП «Львівське ЛГ» і майстра нижнього складу.

P.S.: ДП «Бережанське лісомисливське господарство» не стоїть осторонь від поставок деревини в зону проведення АТО і вчасно виконало всі поставлені завдання щодо забезпечення потреб Збройних Сил України, - йдеться у документі.

Фото – відкриті мережі

Вибір читачів за тиждень

Відео