Орест Сарматський

Влада на Тернопільщині каже, що підтримує учасників АТО як може (фото)

DSC00816

Прес-конференція в облдержадміністрації торкалася актуальних питань медичної та соціальної підтримки учасників АТО та їхніх сімей

Відкриваючи прес-конференцію, заступник голови облдержадміністрації Юрій Юрик зокрема сказав, що влада намагається працювати так, аби миттєво реагувати на запити учасників АТО та членів їхніх сімей. Задля сприяння всебічному вирішенню комплексу питань, пов’язаних з реалізацією прав учасників антитерористичної операції та членів їх сімей було утворено раду учасників антитерористичної операції при обласній державній адміністрації, яку очолює її голова.

DSC00818
DSC00818

Нині, за словами Юрія Юрика, до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, в Тернопільській області внесено інформацію про 3254 особи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції та яким надано статус учасника бойових дій. Окрім того, 121 особі, у тому числі 17 неповнолітнім дітям, встановлено право на пільги як члену сім’ї загиблого ветерана війни, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. Їм надаються пільги відповідно до Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

 Щодо медичного обслуговування, то начальник обласного упраління охорони здоров’я Володимир Богайчук сказав, що з початку проведення антитерористичної операції, за медичною допомогою до закладів охорони здоров’я області звернулось 1449 учасників АТО, з них 18– поранених та 881 демобілізований.

Лікарями загальної практики–сімейної медицини активно на дому здійснено 859 відвідувань демобілізованих учасників антитерористичної операції. За особистою згодою 789 учасникам проведено комплексні медичні огляди, за результатами яких госпіталізовано 403 особи.

Під час прес-конференції прозвучала теза, що надзвичайно важливою складовою комплексної медичної допомоги є психологічна реабілітація. В області створено центри з надання кваліфікованої медико-психологічної допомоги із широким комплексом реабілітаційних заходів на базі Тернопільської обласної комунальної клінічної психоневрологічної лікарні (денний стаціонар психіатричного профілю) і Тернопільського обласного наркологічного диспансеру.

На базі Тернопільської обласної комунальної клінічної психоневрологічної лікарні стаціонарна допомога надається у Центрі медичної реабілітації і лікування для учасників АТО, яке розгорнуте на 30 ліжок; амбулаторна допомога – на базі денного стаціонару на 100 місць. Надано медичну допомогу – 220 особам, стаціонарно та 4 - амбулаторно. Окрім цього, на базі Тернопільського обласного наркологічного диспансеру для реабілітації учасників АТО виділено 35 ліжок на яких проліковано – 120 осіб.

В області, крім вищезазначених закладів, медико-психологічна допомога надається на базі Заліщицького госпіталю ветеранів війни, зазначену допомогу надано 93 особам.

Госпіталь співпрацює з територіальними органами соціального захисту населення з питань психологічної та соціальної реабілітації учасників АТО.

Також забезпечено проведення реабілітаційного лікування у Більче–Золотецькій обласній фізіотерапевтичній лікарні реабілітації (проліковано 144 учасники АТО та 90 членів їх сімей) та Микулинецькій обласній фізіотерапевтичній лікарні (проліковано 54 особи та 12 членів їх сімей), де за даною категорією осіб закріплено по 50 ліжок.

Тернопільською міською комунальною стоматологічною поліклінікою освоєно майже 175 тис.грн.

Начальник обласного департаменту соціального захисту населення Вадим Боярський проінформував, що соціальними послугами охоплено 1759 сімей та осіб даної категорії. У сім’ях 1606 учасників АТО здійснено оцінку потреб дитини та її сім’ї. За сприяння центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді: - члени 998 сімей учасників АТО отримали психологічну підтримку.

40 осіб цієї категорії працевлаштовано, 469 осіб отримали юридичну допомогу, 689 - забезпечено земельною ділянкою, у т. ч. оформлено документи для її отримання.

Журналісти дізналися, що в області сформовано список та вже організовано відпочинок 45 дітей з сімей учасників проведення антитерористичної операції із Тернопільської області для відпочинку у Республіці Хорватія. 45 дітей з сімей учасників АТО відпочили у Республіці Польща. У 2016 році за кордоном оздоровилося 90 дітей з сімей учасників АТО, інші діти мають можливість відпочити в оздоровчих закладах області.

DSC00819
DSC00819

Окремий блок інформації на прес-конференції було присвячено ситуації із наданням земельник ділянок учасникам антитерористичної операції. Нині подано більше 3 тисяч заяв про отримання земельних наділів. За результатами їх розгляду надали 2981 дозволів на розробку землевпорядної документації на землі площею 150 га. У тому числі для ведення садівництва - 2164 земельних ділянок, для особистого  селянського господарства – 817 земельних ділянок.

Землевпорядники Тернопільщини щомісяця проводять оновлення альбому - атласу зарезервованих ділянок для учасників АТО.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео