Оксана Бучко

За помилки в електронних деклараціях тернопільських чиновників можуть посадити (фото, відео)

2

Електронну систему декларування майна посадовцями запускають 15 серпня. За недостовірні відомості у документі передбачено відтепер як адміністративний штраф, так і кримінальну відповідальність. Повну перевірку е-декларацій проводитиме Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК, - прим. авт.)

- За недостовірні відомості про майно від 138 тис. грн буде дисциплінарна відповідальність, від 138 до 345 тис. грн – штраф у розмірів від 17 тис. до 43 тис. грн, - розповів заступник голови НАЗК Руслан Радецький. - Якщо приховані суми більше – покаранням може бути і позбавлення волі до 2 років. Викривачами недостовірних даних може стати кожен. Ми створили для цього спеціальний інститут, який збирає інформацію та передає її в Національне антикорупційне бюро.

Дані декларації включатимуть інформацію про орендоване майно, а також контрольоване майно. Обов’язково подаватимуть дані члени сім’ї, з якими спільно проживає декларант або проводить господарську діяльність.

- Якщо подружжя не проживає разом, все рівно вони подають дані у декларацію одне одного, - пояснює Руслан Радецький. – Також подають інформацію про майно, яке записане на когось іншого, але контролює декларант. Ми хочемо знищити практику, коли людина згідно декларації живе на мізерну суму, а насправді їздить на дорогому авто. Розбіжності, виявлені моніторингом способу життя, відмова у наданні інформації члена сім’ї, повідомлення викривачів – ось сигнали для проведення нами повної перевірки.

До 13 жовтня усі держслужбовці мають заповнити е-декларації. Таким чином переглянути статки чиновників можна буде за допомогою простого кліку.

1
1

- Це вимога ЄС, - зазначив голова облдержадміністрації Степан Барна. – Таке нововведення зупинить зловживання своїм статусом. Думаю тепер покупка шикарного годинника чи авто не буде таким швидким рішенням.

Заповнюють е-декларацію на сайті НАЗК www.nazk.gov.ua. Пробна версія на сайтіtry.declaration.org.ua

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=z7bOMEJk9cY&feature=youtu.be[/embed]

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео