Орест Сарматський

ХІ Міжнародна піша проща родин мігрантів прямує із Львівщини на Тернопільщину - до Зарваниці

ПРОЩА01

Тисячі паломників із Самбора зранку рушили до чудотворного місця на Тернопільщині

Проща триватиме десять днів, повідомили кореспондента «ТЕРЕНУ» у пасторально-міграційному відділі Української Греко-Католицької Церкви.

 У Міжнародну десятиденну пішу Прощу вирушають із 2006 року. Кожного року першої п'ятниці серпня біля храму Різдва Пресвятої Богородиці у Самборі збирається численна кількість людей. У Прощу запрошують мігрантів та їхні родини. Протягом десяти днів моляться і свідчать правду про сучасну трудову міграцію, бо сьогодні на карті світу немає країни, де б не працювали наші співвітчизники. Прочани моляться за український народ, за збереження християнських родин, за відповідальність влади за долю своїх людей. «Господи, рятуй українську родину!» — молитва, з якою вирушають у дорогу.

Світлої пам’яті отець Василь Поточняк, організатор Прощі зауважував, що «перша мета Прощі - щоб і похід, і молитва, і праця в групах, і катехиза, і вільний час, і різного роду служіння, одним словом, кожен день, кожна година і кожна хвилина на цій прощі, були жертовництвом на Божу славу. Друга мета — молитися за мігрантів і їхні родини, які, виїхали за кордон (згідно різних джерел: це понад 5-7 мільйонів українців). І таке враження, що країна до кінця не відчула, що в неї ніби нема частини тіла».

Виходять у Прощу від чудотворної ікони Самбірської Божої Матері — головного престолу храму Різдва Пресвятої Богородиці, яку коронував Святійший Отець Пій ХІ ще 28 серпня 1928 року. Прямують до «малого Люрду» (Зарваниці) — одного із двадцяти духовних світових Богородичних центрів, визнаних Всесвітньою Католицькою Церквою.

Орієнтовна програма Прощі: 7.30-8.30 — св. Літургія; 8.45 — сніданок біля церкви; 9.30 — вихід; 13.30-16:20 — молитва у храмі, обід, праця в групах, зустріч з вірними, вихід; 20.00 — молитва у храмі, вечеря, зустріч з вірними. Для бажаючих — нічні чування.

Маршрут Прощі: Самбір, Медвежа (Дрогобицький р-н, Льв. обл.), Верчани (Стрийський р-н, Льв. обл.), Журавне (Жидачівський р-н, Льв. обл.), Більшівці (Галицький р-н, Ів-Фр. обл.), Завадівка (Монастириський р-н, Терн. обл.), Киданів (Бучацький р-н, Терн. обл). Загальна відстань - 236 км

Дорогою прочани заходять до всіх храмів. Паломництво супроводжує транспорт, де можна отримати першу медичну допомогу, здати багаж тощо. Нічліги будуть по родинах та школах. Харчування організовують парафіяни.

З благословення голови пасторально-міграційного відділу УГКЦ владики Йосифа Міляна духовним провідником прощі є отець Антон Борис, священик Київської архиєпархії УГКЦ, керівником прощі - брат Андрій Кітик. Проща присвячена Року милосердя.

Духовна програма прощі: щодня Служба Божа, молитва на вервиці за жертводавців прощі, ранішні і вечірні молитви, Ісусова молитва, молитви намірень, акафісти та молебні, уділення Тайни елеопомазання.

Духовно-мистецька програма прощі: парад вишиванок та парад українських (давніх) пісень, концерт Оксани Винницької та мистецька програма самбірчан. 13 серпня – традиційний фестиваль мігрантської творчості «Любім того, хто поряд є» у Зарваниці, молодіжний захід біля вогнища у Зарваниці.

Завершальним акордом ХІ Міжнародної прощі родин мігрантів буде освячення пам'ятника мігрантам у Зарваниці 14 серпня (у неділю) після Святої Літургії.

ПРОЩА02
ПРОЩА02

 Фото – відкриті джерела

Вибір читачів за тиждень

Відео