Віра Олександрович

Лише 60 тернопільських пенсіонерів сплачують військовий збір

Пенсіонер

Якщо сума пенсії перевищує 10 тисяч 740 грн, частина такого перевищення є об’єктом оподаткування військовим збором, наголошують у Державній фіскальній службі (ДФС).

Нагадаємо, за даними місцевого представництва Пенсійного фонду України, на Тернопіллі виплати, що перевищують 10 тисяч гривень отримують 60 людей. - Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу України, - пояснюють у податковій. - Об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. Це стосується і пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону), отримуваних платником податку, якщо їх розмір перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного року (у 2016 році 10 740 грн – прим.), у частині такого перевищення.

Положення пп. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу не застосовують до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни і особам, на яких поширюється чинність ст. 10 Закону від 22.10.1993 р. №3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі – Закон). Про це повідомили у Відділі організації роботи

Головного управління ДФС в області.

  • Податковий агент, який нараховує оподатковуваний дохід на користь платника, зобов’язаний утримувати збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку збору 1,5%, - додають фахівці. - Відтак, якщо сума пенсії у 2016 році перевищує 10 740 грн, то частина такого перевищення є об’єктом оподаткування військовим збором.

Проте пенсії, призначені учасникам бойових дій, інвалідам війни і особам, на яких поширюється ст. 10 Закону, військовим збором не оподатковують, наголосили фахівці.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео