ОСББ на Тернопільщині

теребовля

В  Теребовлі нещодавно був  якраз той день, яким лякали усіх жителів багатоповерхових будинків. Це той день, коли сім'ї мали б припинити кватплату та сказати «до побачення»  місцевому ЖЕКу (КП «Теребовля», у народі - «комунгосп») та залишися на роздоріжжі.

Припинення надання послуг будинкам відбувалось в рамках проведення реформи ЖКГ. Але це був фальстарт. Проба. Інформація для розумів: «А що якщо, то що далі?». Люди вперше заговорили про це. Люди вперше задумались. І хоч пролунав «відбій», відчуття того, що це повториться невдовзі знову - залишилось. Тому використати цей час щоб підготуватися - ось що варто зробити.

Так, ОСББ - це таки абсолютне порушення нашої логіки, яка формувалася десятиліттями. Мешканці багатоповерхівок уже так звикли до усталеного порядку: квартири наші, будинок не наш, платимо кошти щомісяця комусь, чекаємо на «надзичайний випадок»,  отримуємо ремонт поломки будинку, як потрібен ремонт підїзду - збираємо окремо гроші.

І, правду кажучи, на тих, хто вже наважився на рішучий крок та створив об'єднання, «прибравши» абсолютну відповідальність за свій спільний дім, ми дивимося ніби на інопланетян та готові закидати їх своїми запитаннями: «Ну як воно?», «Чи справді стало краще?», «А що ви вже зробили?», «А з чого починали?». А такі будинки таки справді мають успіх. Вони також збирають гроші на свій офіційний рахунок, але за ці кошти вони самі обирають набір необхіних на даний момент послуг. Деякі ОСББ на залишкові кошти змогли вже навіть придбати дитячі комплекси для дворів.

А таких будинків, щоб ви знали, у Теребовлі уже вісім. Найближчим часом, ми матимемо нагоду розпитати у них усе, що нас цікавить.

Довідка. ОСББ - це об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, абоОСББ — це неприбуткова юридична особа, створена власниками житлових та нежитлових приміщень для спільного користування, утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією, а також для юридичного оформлення їхніх майнових прав на будинок та прибудинкову територію.

Якщо у Вашому будинку нерегулярно прибирають, у підвалі тече вода, дах потребує ремонту і Вам набридло платити в ЖЕК за комунальні послуги, то Вам пора більше дізнатись про ОСББ.

І хоча створення ОСББ – справа непроста, зате вигідна. Практика показує, що об’єднання співвласників – чи не єдиний варіант наведення порядку у будинку.

Вибір читачів за тиждень

Відео