Орест Сарматський

«Гольський-fest» вирує на Тернопільщині (фото)

z08

Фестиваль “Гольський-fest” зібрав у Чортківському замку сотні шанувальників історичного минулого

- Тривалий час замкова споруда була пусткою, руйнувалася, що звичайно, не могло привабити туристів. Тож цим фестивалем хочемо відродити активне життя замку і таким чином привернути увагу громади до відродження цієї пам’ятки старовини», - розповів корреспонденту «ТЕРЕНу» генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура.

За його словами, сьогоднішній фестиваль названо на честь колишнього власника замку – Станіслава Гольського.

z02
z02

У сімнадцятому столітті Станіслав Гольський був доволі іменитою особою, державним і військовим діячем. У 1599 році Станіслав Гольський стає подільським воєводою, а ще  через чотири роки – воєводою руським.  Чортків став власністю Гольського у 1597 році. До речі, головний фрагмент сучасного герба Чорткова – три леміші зі срібною трояндою посередині, це емблема «Роля» роду Гольських.

Як стверджує історик Ярослав Дзісяк, Станіслав Гольський проводив доволі широку діяльність, Так, у 1577–82 роках воював з московітами за Лівонію (частина сучасної Латвії та Естонії) і Полоцьку землю, бився з татарами на Поділлі. 1604 році власник Чорткова отримав додатковий привілей на проведення ярмарків в день святих Петра і Павла та святого  Дмитрія, а також торгів по неділях. У 1607 – 1611 роках виконував посольські місії у Франції. Англії, Іспанії, у державах сучасної Італії.

Він був двічі одруженим, але ні пані Анна Бучацька-Тваровська-Гольська, ні Анна Потоцька-Гольська не народили йому спадкоємців. Анна Потоцька і Станіслав Гольський розпочали будівництво костелу. Хоча, є відомості, що перша письмова згадка про нього належить до 1593 рок у зв’язку з розмежуванням Львівської архідієцезії. Тоді власник міста запросив ченців-домініканців і виділив кошти для спорудження необхідних приміщень. До речі, саме домініканці – на початку ХІІІ століття у Європі започаткували інквізицію.

Станіслав Гольський помер 400 років тому  і був похований у згаданому костелі святого Станіслава, повна назва – Костел Матері Божої, святого Розарії і святого Станіслава, тепер – отців Домініканів. Є дані, що наприкінці життя Гольський мав титул князя. Після смерті, згідно заповіту, його маєтності, в тому числі й Чортків, перейшли до брата Яна Гольського, кам’янецького каштеляна, за іншими даними – галицького.  

Під час фестивалю учасники театралізованого дійства нагадали як і самого власника замку, так і тут історичну епоху, в якій він жив.

z14
z14

За задумом організаторів, нинішній фестиваль покликаний вдихнути у віковічну руїну нове життя, зробити замок історичним серцем давнього Чорткова.

Кожен, хто завітав на «Гольський FEST», здійснив справжню мандрівку у часі. У замку гостей зустрів... сам пан Гольський, власник маєтку, який і розповів про окремі етапи замкової історії.

Окрім грандіозної концертної програми на відвідувачів упродовж двох днів чекатимуть літературно-акустичне дійство, історичні розваги, акції та автентичні українські смаколики, і ще чимало сюрпризів та акцій.

До події долучилися народні умільці, митці, небайдужі городяни, і звісно ж – музиканти, знані українські виконавці.

Отож, два дні у Чорткові лунатиме вулична музика, відбуватимуться театральні дійства, виставки, презентації, цікаві екскурсії. А на території замку вже розгорнуто майданчики із творчими майстернями, майстер-класами, тут же - найсмачніша чортківська кухня, в тому числі - «Пекельна кухня Пана Гольського», книгарня просто неба, лучний тир, середньовічні розваги,  конкурс дроворубів. Завершиться свято неповторним фаєр-шоу.

z17
z17

z13
z13

z07
z07

z20
z20

z06
z06

z10
z10

z18
z18

z09
z09

 Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео