Відразу три Хресні ходи прийшли до Свято-Успенської Почаївської Лаври (фоторепортаж, відео)

Напередодні вшанування ікони Божої Матері «Почаївської» до Святої Гори прибуло понад три тисячі  хрестоходців з різних куточків України і навіть з-за кордону.

Відразу три Хресні ходи ввечері 3 серпня прийшли до Свято-Успенської Почаївської Лаври: серед них прочани із міста Здолбунова та села Миколаївки Рівненської області,  віряни з Польщі, Білорусії, Угорщини, Луцька та інших населених пунктів Волині. Для більшості паломників молитва довжиною у сотні кілометрів стала першим духовним  і фізичним випробуванням у житті. Найменшій хрестоходиці Дарині тільки п’ять місяців, з Луцька до Почаєва вона вирушила не ногами, а у дитячому візку, як розповідають очевидці, по дорозі не плакала, тільки весь час усміхалась та з цікавістю розглядала все довкола. Найстарша 80-ти річна прочанка Уляна теж почуває себе непогано, стверджує, що після цього сили, які досі покидали тіло, тільки відновляються, адже молитва та звернення до Богородиці окриляє, підносить та загоює будь-який недуг.

Щодо паломників із–за кордону, то наприклад, поляки вже вчетверте долають таку відстань. На цей раз, 24 липня,  у далеку дорогу вирушило тридцять вірян із різних міст Польщі: з Варшави, Любліна, Білостока, Бєльца-Підляського, Гайновки.

В основному, це молоді люди дівчата та хлопці, котрим трохи більше за двадцять. У молитовну ходу  паломники з-за кордону, як і годиться взяли образ Божої Матері. Ікону пронесли всю дорогу на своїх плечах, впродовж Хресного ходу небайдужі люди образ Богоматері оздоблювали живими квітами, вишиваними рушниками і стрічками.

Перед входом до Почаївської обителі натруджені, втомлені віряни впали на коліна. У багатьох на очах виступали сльози, деякі пояснювали, що почуття радості та емоційного піднесення переповнювало.

Зустрічали хрестоходців монахи Святої Гори радо та не менш піднесено. Ієромонах Никодим, котрому випало вітати прочан від побаченого теж схилився на коліна, пояснив, що радіє відновленню давньої традиції - здійснення пішої прощі до Святої Почаївської Лаври.

6
6

88dc0a73aabc99ae09677d3f9feeeff7
88dc0a73aabc99ae09677d3f9feeeff7

9
9

11
11

12
12

3
3

4
4

5
5

[embed]https://youtu.be/dUtPUIyfdsc[/embed]

Вибір читачів за тиждень

Відео