Перша в Україні "Мистецька арка" відкрилась на Тернопільщині фотовиставкою про Івана Марчука

У будівлі міської ратуші в Бережанах фотовиставка заслуженого журналіста України Олега Снітовського започаткувала відкриття "Мистецької арки".

Ця будівля – символ ділового центру Бережан ще з початку дев’ятнадцятого століття. За архівними матеріалами, кам’яне вбрання адміністративний міський символ отримав у 1803 році. А перед цим тут була дерев’яна споруда, яка згоріла під час чергової пожежі. Колись на першому поверсі у торгівельних рядах діяло двадцять крамниць, а на другому - розташовувались навчальні класи місцевої гімназії, в якій навчався один з просвітителів Галичини – Маркіян Шашкевич.

unnamed (4)
unnamed (4)

Починаючи з другої половини ХХ століття і донині - у будівлі ратуші діє міська влада, а приміщення першого поверху частково  були переобладнані під музейні потреби. Хоча сама споруда і пережила кілька реконструкцій, до наших часів зберігся портал входу ратуші до внутрішнього дворику. Розташовані по центральних осях фасадів чотири входи ратуші прикрашені порталами у вигляді глухих колонних портиків з ліпнинами гербів. Пройшовши центральну арку, можна потрапити не тільки до міської ради на другому поверсі будівлі, але й і до Бережанського районного краєзнавчого музею, Літературно-меморіального музею Богдана Лепкого, Музею переслідуваної Церкви та Бережанського музею книги.

unnamed (5)
unnamed (5)

- Ці стіни неодноразово послуговували нам для різноманітних одноденних виставок, часом спонтанних. А тепер ми вирішили, щоб у цій давній арці могли робити виставки і музей книги, і музей Богдана Лепкого і краєзнавчий музей, - сказала під час відкриття Мистецької арки і фотовиставки Олега Снітовського науковий працівник Музею книги Ярослава Мазурак. - Справа у тому, що не всі мають можливість зайти у музейну залу, щоб відвідати ту чи іншу виставку. Тому вирішили йти назустріч людям – робити виставки ось у такий спосіб, безпосередньо на цих давніх кам’яних стінах, під цим склепінням, залучаючи до перегляду таких мимовільних екскурсантів. І саме сьогодні нашу “Мистецьку арку” ми відкриваємо фотовиставкою заслуженого журналіста Олега Снітовського «Вітражі душі» про геніального художника нашого часу, лауреата Національної Шевченківської премії Івана Марчука, - сказала пані Ярослава.

unnamed (11)
unnamed (11)

Звертаючись до присутніх, заступник Бережанського міського голови Олег Захарків, підкреслив, що «цей рік у нашій області оголошено Роком Івана Марчука, нашого славного земляка і  в рамках відзначення 80-річчя з дня народження митця на Тернопіллі започатковано ось таку мандрівну фотовиставку фотомайстра, заслуженого журналіста України, власного кореспондента Українського національного інформаційного агентства в Тернопільській області Олега Снітовського. Приємно, що саме наше місто долучається до тих міст, де так вшановують всесвітньовідомого художника з Тернопільщини. Картини митця заворожують, вони наповнені глибоким філософським змістом. Зрештою, вдивляючись у ці фотографії, можна зрозуміти, що Іван Марчук – людина великої душі, про це говорять його очі, оці миттєвості, зафіксовані на світлинах».

unnamed (3)
unnamed (3)

Начальник відділу культури Бережанської міської ради Олена Мельничук підкреслила, що «сьогоднішня подія засвідчує те, що наші музеї поступово стають своєрідним комунікативним простором і беруть на себе функції не повчати, а створювати своєрідні духовні місточки між тим, що є в музеях і самими відвідувачами. Тому нинішня духовна акція – своєрідні ворота в мистецтво, вона дає поштовх до того, щоб відвідувач поцікавився, а що ж ще є в цій будівлі, де розташовано стільки музеїв».

unnamed (13)
unnamed (13)

- Я належу до тих людей, які на жаль, не бачили виставки Івана Марчука у Тернополі. А тут, в Бережанах, у перший день були чорно-білі світлини про січових стрільців і оці кольорові фотографії Олега Снітовського, - сказав заступник директора краєзнавчого музею Микола Проців. - І в цьому є певна символіка - сто років між цими фотографіями, цілий історичний пласт. Автору виставки вдалося передати характер, внутрішній світ Івана Марчука. І, напевно, кожен із тут присутніх дякує Олегу Снітовському, що він допоміг їм краще зрозуміти сутність Івана Марчука. Особлива подяка за підписи до цих світлин. Це – окремий художній твір. Разом із фотографіями, вони створюють єдине органічне ціле, - сказав пан Микола.

unnamed (12)
unnamed (12)

Директор Бережанського Державного історико-архітектурного заповідника Василь Зорик, директор краєзнавчого музею Надія Голод під час відкриття Мистецької арки і фотовиставки звернули увагу присутніх на непересічності фотоекспозиції, яка вперше в Україні увібрала в собі психологічні портрети всесвітньовідомого художника. Митець усе життя жадав тільки одного – писати картини. І не скаржився, що йому тісно в майстерні, але насправді йому тісно в самому собі, і тому як художник він інколи не вичерпується. Він особливий, не такий, як інші. Він – неповторний і непрогнозований. Він – народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, почесний громадянин Києва і Тернополя. А ще – член «Золотої гільдії Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі», член наукової ради академії, маестро найвищого престижу, котрий написав найкрасивішу сторінку в історії сучасного мистецтва. Іван Марчук - один із 100 живих геніїв світу, визначених рейтинговим опитуванням у Великій Британії. Власне, внутрішній світ митця й передають понад 40 сюжетних фотопортретів, автор яких – заслужений журналіст України Олег Снітовський, котрий кілька років поспіль працює з Іваном Марчуком у час його приїздів на Тернопільщину. Результат такого творчого спілкування – серія світлин, об’єднаних назвою «Вітражі душі».

unnamed (10)
unnamed (10)

Подякувала фотомитцю і голова екологічного клубу «Край», представник Міжнародної асоціації неурядових організацій «Еко-Тірас» Галина Проців.

- Дивлячись на ці фотографії, зроблені Олегом Снітовським, можна, мені здається, з впевненістю сказати, що він є поціновувачем творчості славетного метра, бо людина, байдужа до полотен Івана Марчука, не змогла би так вдало зафіксувати різні моменти психологічного, емоційного стану художника. Ото дивлюся на ці фотографії і, переконана, з них можна пізнати не тільки того, кого фотографував пан Олег, але і самого автора. Форма, стиль, певний почерк, ракурс – це все свідчить про високу професійну майстерність фотомайстра. Ви подивіться, як Іван Марчук тримає отого кугута, який зовсім не пручається, здається, йому добре на руках художника! Ці світлини – це взаємопередача та натхнення душ двох митців – фотомитця і художника. Пану Олегу вдалося підмітити ті риси характеру, які притаманні Івану Марчуку. І це зроблено достойно, красиво, стримано. І, що важливо, подивіться, як змінилася ця наша “Мистецька арка”, як освітили її ці фотопортрети Івана Марчука, - із захопленням промовила пані Галина.

unnamed (1)
unnamed (1)

Сам же автор фотовиставки – фотожурналіст Олег Снітовський, розповів присутнім, як створювались ці портрети, згадав робочі моменти зйомок, дні, коли спілкувався із Іваном Марчуком.

unnamed (9)
unnamed (9)

- Є певна символіка, що ця фотовиставка розпочала свою мандрівку у рідному селі Івана Марчука, в Москалівці, потім переїхала в Ланівці, далі – у моє рідне місто – в Теребовлю, а потім сюди. Волинь, Поділля, Опілля… Марчук об’єднує Тернопільщину, він своєю творчістю, своїм неповторним мистецтвом єднає нас усіх у цей непростий час. Хотілося, щоб кожна із цих 42 презентованих тут світлин сприймалася як певна мелодія, що передає настрій Івана Марчука у той чи інший момент, зафіксований фотоапаратом.

unnamed (8)
unnamed (8)

Приємно, що відкриття моєї виставки співпало із відкриттям Мистецької арки в Бережанах і радітиму, коли кожен, хто непоспіхом розглядатиме ці фото, відчуватиме ці мелодії душі всесвітньовідомого художника, які я намагався передати через сюжетні фотопортрети, - сказав автор фотовиставки, Олег Снітовський.

unnamed (6)
unnamed (6)

Фотовиставка «Вітражі душі» ще тиждень діятиме в Бережанах, у серпні-вересні її побачать мешканці інших райцентрів Тернопільщини, а потім вона переїде до Києва.

   Петро Овчарик

  Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео