Оксана Бучко

Як розвивались способи передачі інформації тернополяни побачать у новому музеї

unnamed (6)

 Від наскальних зображень полювання на диких тварин, до сучасних телевізійних систем передачі зображення і звуку – цей шлях розвитку передачі інформації відобразили у новому музеї в Тернополі. Його створили на базі філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

- Тернопільська філія РРТ спільно з управлінням інфраструктури забезпечує населення області цифровим телебаченням, - повідомляє у Фейсбуці начальник управління розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження Тернопільської облдержадміністрації Василь Ясінвоський. -  Здійснює трансляцію 15-ти телевізійних програм у м. Тернополі (РТС Лозова) і по 4 програми у районах області. Станції розташовані у містах: Бережани, Бучач, Кременець, Чортків, Шумськ та с. Кутківці. Трансляція здійснюється 20-ти потужними, 19-ти малопотужними передавачами. Для забезпечення ретрансляції ТВ програм в тіньових зонах в умовах сильно пересіченої місцевості встановлено 25 дво- та трипрограмних мікроретранслятори. В 2011 та 2014 роках введено в експлуатацію цифрові телевізійні передавачі потужністю 1 кВт та 10 Вт. Тернопільська філія надає телекомунікаційні послуги 36-ти операторам мобільного зв’язку. Обслуговують все це 96 висококваліфікованих фахівців.

unnamed (5)
unnamed (5)

unnamed (7)
unnamed (7)

unnamed (8)
unnamed (8)

unnamed (9)
unnamed (9)

Довідково:

Людство з давніх-давен намагалось знайти способи збереження і передачі інформації. Саме тому ми зараз зустрічаємо наскальні малюнки, де відображені побутові сцени та сцени полювання, використовували барабани там-тами, вогнища для попередження якихось подій і українська трембіта теж була створена не як музичний інструмент, а сигнальний пристрій.

У середині 19 століття Нісефор Ньєпс винайшов фотокамеру, яка пізніше була удосконалена Луі Жак Манде Дагером, а потім брати Люмєр заставили картинку рухатись і появилось кіно. Паралельно з вдосконаленням збереження зображення розвивались системи запису і передачі звуку, які розпочалися з винайдення телефонна винахідником Антоніо Меуччі та Олександром Беллом.

В подальшому почалися розробки систем електронного запису передачі та приймання інформації. Разом з всесвітньо відомими винахідниками, які працювали в цій галузі такі, як Полумордвінов, Розинг, Зворикін, Франсуорт великих успіхів досягнув наш український винахідник Борис Грабовський, син відомого українського поета. З винаходом нової елементної бази в області електроніки: електронних ламп, транзисторів, мікросхем вдосконалювались пристрої запису і передачі інформації і на сьогоднішній день ми маємо сучасне телебачення, радіомовлення, Інтернет.

Розвиток телебачення на Україні започаткував в 1951 році Юрій Іванович Омеляненко. Під його керівництвом розпочалось будівництво інфраструктури для передачі телесигналів по всій Україні. Його справу в подальшому продовжили Юрченко В.В., Іщук В.О., Антоненко А.М., Копійка О.В., Захаренко К.В., Півнюк О.В.

Перша телевізійна трансляція в Тернополі відбулась 29 грудня 1958 року, цього дня Дударом М.В. був введений в дію перший телевізійний передавач. Великого розвитку телебачення на Тернопільщині було набуте з створенням 1 липня 1977 року Республіканської мережі магістрального зв’язку та телебачення № 5. Працівники цієї організації під керівництвом Третяченка В.В., Тодоровського В.А., Зарванського В.О., Кравченка М.О. багато зробили для розвитку телебачення в області. Продовжується розвиток телебачення на теренах нашої області і при діючому на сьогодні директору Макар Р.В. в тому числі і цифрове телебачення. Поряд з фотовиставкою розвитку телебачення зроблена галерея, яка висвітлює історію нашого міста Тернопіль за період починаючи з моменту його заснування в 1540 році Яном Амором Тарновським і по сьогоднішній день.

фото з архіву Василя Ясіновського

Вибір читачів за тиждень

Відео