Сьогодні тернополяни освячують яблука

1e4bfc9211aca34e01b4f1a823cb72d0

Дев’ятнадцятого серпня за новим стилем – давнє народне свято – Другий Спас або Яблучний Спас. В церковному календарі це свято отримало назву Преображення Господнього. В цей день святять груші, яблука, мед і обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці. 

Раніше до Другого Спаса правовірні селяни не їли садовини, бо це вважалося гріхом. Після церкви, родина, звичайно, врочисто сідала за стіл: їли яблука з медом і запивали виноградним або яблуневим вином – «щоб садовина родила».

Звичайно, церковні свята мають свої традиції та звичаї, а також обмеження. Саме про них ми сьогодні і нагадаємо вам!

Отже, чого саме не слід робити в цей день і від чого варто утриматися чи обмежитися:

Почнемо з того, що до Яблуневого спаса забороняється їсти яблука, особливо жінкам! А все це через одне дуже сумне повір’я, яке говорить про те, якщо в сім'ї загинула дитина, а її мати з’їла яблучко до спасу, то малюк не отримає гостинця на тому світі…

Ще не можна нічого робити до Другого спасу, а також в цей день, окрім приготування їжі та збору врожаю. Шити, в’язати,прибирати, будувати – забороняється. Звідси і приказка: Хто в спаса шиє, той до кінця днів своїх сльози ллє!

Окрім цього, не варто забувати про прихід ще одного посту – Успенського. У цей період не можна влаштовувати розваги з танцями та веселими піснями, забороняється вживати м'ясо, яйця, масну їжу, а також ті продукти, які можуть викликати звикання чи залежність: каву, чай, алкоголь тощо.

Нагадаємо, цей піст вступив у дію з дня першого спасу – Медового або Маковія, тобто з 14 серпя, і діятиме аж до свята Успіння Божої Матері - 27 серпня.

Також є цікава прикмета або повір’я! Не варто вбивати в цей день комаху! Як говориться, якщо цього дня на вашу руку двічі сіла муха – то удача буде весь рік вас супроводжувати! Але зауважте, що муха має сама відлетіти, не відганяйте її від себе.

Ось такі цікаві прикмети та заборони діють у цей період. Слідкуйте і дотримуйтеся їх і буде вам щастя!

 

Вибір читачів за тиждень

Відео