На Тернопільщині вшанували майстриню-ювілярку, яка дарувала обереги Папі Римському та Віктору Ющенку

unnamed (13)

85-річчя від дня народження відомої в Україні майстрині із Підгайців Ольгу Букавин вшанували на Тернопіллі.

Свого часу обереги, виготовлені народною майстринею Ольгою Букавин вона дарувала Левку Лук’яненку, Віктору Ющенку, Папі Римському Івану Павлу II.

Оригінальні рукотворні вироби-обереги – писанки із бісеру, віночки із калини, вишиття, які виготовляє майстриня,  не залишають нікого байдужим.

Про це говорили учасники творчої зустрічі із майстринею, що відбулася з нагоди її 85- річчя у музеї сакрального мистецтва та історії переслідуваної церкви, який діє при Державному історико-архітектурному заповіднику в Бережанах, повідомляють «Бережани і Бережанщина».

Пані Ольга – відома в нашому краї громадська діячка, патріотка, поетеса, автор книжок, педагог і краєзнавець, майстриня-вишивальниця.

Із нагоди поважного 85-літнього ювілею Ольги Букавин працівники заповідника презентували змістовну виставку її чудових, оригінальних робіт, старовинних вишивок і експонатів, які краєзнавець дарувала музею церкви упродовж багатьох років. Привертають увагу вишиті рушники, сорочки, серветки, картини, писанки та інші експонати, зокрема книги «Святкування Великодня на Підгаєччині», «Різдвяно-новорічні віншування на Підгаєччині».

unnamed (14)
unnamed (14)

Ольга Онуфріївна Букавин народилася в с. Старе Місто на Підгаєччині. Краєзнавчі розвідки, пізнавальні статті та вірші пані Ольги Букавин публікувалися в районній та обласній пресі, в газетах «Шлях перемоги», «Українська думка», журналах «Патріархат», «Джерело життя» та інших. Ця талановита від Бога жінка неодноразово була організатором різдвяних та великодніх виставок у музеях Бережан і Тернополя, докладала зусиль до відродження УГКЦ. В Підгайцях у приміщенні колишнього підвалу-катівні 6 березня 1994 році. Ольга Букавин відкрила музей УПА. Також вона допомагала у зборі матеріалів для Підгаєцького краєзнавчого музею, відкритого 2000 року в Народному домі. Щедра серцем і душею патріотка-рукодільниця дарувала свої роботи багатьом відомим у світі людям. Про Ольгу Букавин свого часу писав журнал «Вишиванка», який надрукував зразок однієї з її робіт.

unnamed (11)
unnamed (11)

unnamed (12)
unnamed (12)

Про це захоплено розповідали на зустрічі працівники Державного історико-архітектурного заповідника, зокрема учений секретар Надія Волинець, зберігач фондів Мирон Музичка, колишній керівник музею церкви Володимир Дем’янець, представники бережанських музеїв – краєзнавчого, книги, Богдана Лепкого, краєзнавці, вишивальниці Ганна Семеняк, Тетяна Тремба та інші.

За багаторічну подвижницьку працю, вагомий внесок у відродження й розбудову культури рідного краю та України громадська діячка Ольга Букавин одержала численні подяки, грамоти, квіти й дарунки. Ювілярка висловила щиру вдячність бережанцям за теплий прийом і її пошанування, пообіцявши з Божої ласки й надалі радувати усіх своєю творчістю.

Петро Овчарик

Фото: «Бережани і Бережанщина»

Вибір читачів за тиждень

Відео