Орест Сарматський

На Тернопільщині є неоготичний костел (фоторепортаж)

«ТЕРЕН» продовжує серію фоторепортажів про цікаві сакральні пам’ятки Тернопільщини. Як ми вже повідомляли  (Див. ТУТ), на Тернопільщині збереглася низка сакральних споруд, що належать до неоготичних костелів.

Нагадаємо, що неоготика (іноді - псевдоготика) - це архітектурний стиль, в основі якого лежить готика з окремими елементами класицизму. Стиль був особливо поширений на межі XIX-XX століть. Вперше ж ідея відновити середньовічну готику в архітектурі з'явилась у Британії.

Серед таких споруд, що збереглися на Тернопіллі – костел Різдва Діви Марії у Бурдяківцях Борщівського району.

Саме село, за різними даними, вперше у документах згадується у XV столітті. За іншою інформацією, поселення вважається заснованим 1785 року, що є більш вірогідним. Відоме тим, що 1911 року тут постав перший у Галичині пам'ятник Тарасу Шевченку (авторства архітектора Олександра Лушпинського). Деякі архівні матеріали свідчать, що 1909 року тут завдяки місцевим власникам (родині Голуховських) було споруджено та освячено мурований філіальний неоготичний костел. За іншими джерелами, заснування костелу датується 1871 році, хоча вперше святиня у Бурдяківцях згадується у шематизмі за 1912 рік. Більше того, в інших джерелах костел інколи датується 1900 роком. Поза тим, незалежно від того, коли точно було збудовано костел у Бурдяківцях, він і нині радує око своєю виточеною архітектурою.

unnamed (25)
unnamed (25)

unnamed (27)
unnamed (27)

unnamed (28)
unnamed (28)

  Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео