Навік вкарбовані в скрижалі історії

новини з Кременця

Нині, в часи, коли триває боротьба за утвердження нашої держави і захист її рубежів, коли щодня й щомісяця з’являються нові герої національного спротиву, особливо відрадно, що не забуваються борці минулої доби, бо на їх героїчних прикладах виховується покоління сучасне.

Ось і минулими вихідними, за окраїною с. Старий Почаїв, поблизу  хутора Крамарі, відбулась посвята пам’ятного знака (хреста – фігури), встановленого нещодавно на місці повстанської криївки. Тут в 1949 році в нерівному бою зі спецгрупою Почаївського гарнізону НКВС, загинули  районний провідник  ОУН Почаївщини П. Ф. Любчик на псевдо «Борис», його заступник К. О. Мудрик ( псевдо «Шаг»),  підрайонний провідник В.К. Теслюк, відомий під псевдо «Вовчик» та районний референт повстанської Служби Безпеки П. І. Тибенко ( псевдо «Чемний»).

Подія не залишила байдужими людей з довколишніх сіл, бо на дійство прийшли не лише жителі Старого Почаєва, а й мешканці Валігур та Бакот.  Відправу здійснювали дев’ятеро священиків УПЦ Київського Патріархату на чолі з благочинним о. Володимиром  Буграком, після чого перед присутніми виступили місцевий краєзнавець  Анатолій Соболевський та знаний   дослідник  визвольної боротьби 40, 50-х рр. на Кременеччині, екс-голова тамтешньої РДА Василь Олійник. Останній, зокрема, на основі вивчених ним документів, розповів докладніше про особи та обставини загибелі повстанських очільників.

На урочистостях були присутні члени Кременецької «Просвіти» та сестра загиблого в криївці  П. Ф. Любчика – Віра, котра нині мешкає в Заліщиках. У подарунок вона отримала з рук п. Олійника 2-ий том його праці «Нескорена Кременеччина». Також на посвяті пам’ятного знака побував син  П. І. Тибенка – Василь, що проживає в Тернополі, а також родичі ще одного з полеглих на хуторі Крамарі – К. Мудрика.

Фото Василя Олійника

Вибір читачів за тиждень

Відео