Орест Сарматський

Агро-новини 25 серпня

липоле04

Новини аграрного сектору

З Житомирщини до Росії намагалися незаконно вивезти худобу

Біля кордону з Росією прикордонники Сумського загону затримали два автофургони з кіньми та великою рогатою худобою, пише прес-служба Державної прикордонної служби України.

«Прикордонний наряд на околиці населеного пункту Грабовське виявив та затримав два автомобілі української реєстрації та 3 громадян України. В одному з автофургонів знаходилися 12 коней, в іншому – дві голови великої рогатої худоби. Будь-яких товаросупровідних документів на живий товар у чоловіків не було», — йдеться у повідомленні.

 

25081
25081

Також додається, що попередньо встановлено, що громадяни придбали худобу в одному з населених пунктів у Житомирській області та мали на меті незаконно перемістити їх поза встановленими пунктами пропуску на територію сусідньої Росії.

«Наразі затримані транспортні засоби разом з кіньми та бичками доставлені до прикордонного підрозділу, вони встановленим порядком будуть передані працівникам фіскальної служби. За спробу незаконного перетинання державного кордону України на всіх трьох правопорушників складені відповідні адміністративні матеріали», — підсумовується у повідомленні.

Новий законопроект відніме права у власників земельних ділянок — думка

В Україні розробляються закони, які йдуть врозріз з баченням розвитку села та аграрного виробництва, кооперативного та фермерського рухів України, всього аграрного устрою, написав у своєму блозі на Аgropolit.com народний депутат України Вадим Івченко.

За його словами, законопроект №4010а «Щодо вдосконалення правового регулювання користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (Емфітевзис)» був зареєстрований 15.07.2016 і ще не виносився на розгляд Аграрного комітету.

Емфітевзис — право користування чужою земельною ділянкою с/г призначення, зазначив він. Про емфітевзис говорять, як про додатковий інструмент для кредитування малих та середніх фермерів (кредитування в Україні під 20-25% це нісенітниця!).

25082
25082

«Давайте розбиратись – якщо строк договору емфітевзису більше 30 років по-суті це є право власності. Згідно з законодавством, сторони зобов’язані погодити у договорі лише ті умови, які вони вважають істотними. Однією з таких істотних умов договору є плата за користування. У договорі емфітевзису відсутня прив’язка до будь-якої грошової оцінки землі відповідно до Закону, як основної складової у визначенні розміру плати за землю», — зазначає нардеп.

«Якщо користувач не в змозі погасити кредит, банк зможе продавати користування ділянкою без прилюдних торгів, тобто кому забажає, в тому числі іноземним компаніям та іноземним банкам», — стверджує Вадим Івченко.

За його словами, товариствам надається можливість вносити право емфітевзису до статутного фонду, що значно підніме ціну на акції компанії. Саме це і дозволить отримати під заставу кредит у Євробанків під 3-5%. Тобто, гарно підготуватись до зняття мораторію на продаж землі.

Аграрії Київщини підтримають всеукраїнський страйк

Сільгоспвиробники столичного регіону підтримають всеукраїнський страйк, якщо чинна влада не дослухається до їхніх вимог, і не скасує рішення щодо остаточного скасування спецрежиму ПДВ для аграріїв.

Всеукраїнський страйк, який продемонструє тверду позицію аграріїв щодо податкового тиску, може відбудутися вже восени.

Про це стало відомо із заяви голови Київської обласної організації Аграрної партії України Олега Корбана, зробленої під час святкування Дня Поля у с. Виповзки Переяслав-Хмельницького району (Київська область), повідомляє «КіевVласть».

25083
25083

«У вересні Аграрна партія планує зібратися на Всеукраїнське віче, куди запросимо і перших осіб держави для того, щоб вони почули голос аграріїв і не допустили ситуації, при якій недоліки податкової системи відкинуть аграрний сектор на межу виживання. Якщо діалог з вищим керівництвом країни не відбудеться, сільгоспвиробники змушені будуть вийти на Всеукраїнський страйк, щоб таким способом донести свої вимоги. Зараз аграрії об'єднані і налаштовані на рішучі дії, а наша партійна організація, у свою чергу, буде сприяти їм у захисті їх законних інтересів», — зазначив Олег Корбан.

Вибір читачів за тиждень

Відео