Народний художник України з Тернополя показав загалу свої  картини (фоторепортаж)

DSC02020

В Українському домі «Перемога» в Тернополі народний художник України Богдан Ткачик презентував ювілейну авторську виставку з нагоди свого 65-річчя.

Відкриваючи творчий вернісаж знаного на Тернопільщині і в Україні митця, начальник міського управління культури і мистецтв, голова обласної організації Національної спілки письменників України Олександр Смик сказав, що це – особлива подія у культурному середовищі краю.

- Сьогодні сюди прийшла, напевно, вся еліта Тернополя. Прийшла за велінням серця привітати ювіляра, людину, творчість якої для нас усіх тернополян це є хронологія становлення нашої Незалежності. Не тільки творчість, а сам спосіб життя, засвідчує його громадянську позицію. Подія у час, коли вшановуємо День національного прапора і День Незалежності України - непересічна. Пан Богдан належить до тих людей, що роблять цей світ чистішим і світлішим. Наші дороги останнім часом якось пересікаються так несподівано. Пригадую, мало не весь Тернопіль стоїть на Євромайдані, а там біля вогнища пише картину Богдан Ткачик. А поруч його побратим – Микола Шевчук. Їду на Гурби, де був колись штаб УПА, бачу, на Даниловій горі Богдан розписує церкву. До речі, він розписав двадцять храмів! Вдивіться у його картини, вони багато що вам розкажуть. У них – надзвичайний символізм, патріотизм, що рідко буває поєднано у того чи іншого художника. І ще один факт - щойно завершено фундаментальний розпис каплички на Лисоні у пам’ять Українським січовим стрільцям, що загинули сто років тому. Це теж авторський проект Богдана Ткачика, - нагадав Олександр Смик.

Голова облдержадміністрації Степан Барна привітав митця із присвоєнням йому високого звання Народного художника України, високо оцінив його мистецький вклад у загальноукраїнську культуру.

DSC02007
DSC02007

- Сьогодні я не можу не оцінити той внесок, який зробив пан Богдан у популяризацію духовної спадщини Амфілохія Почаївського в Малій Іловиці Шумського району, святого, духовного наставника, монаха, цілителя, який зцілював і вояків УПА. Не можу не оцінити високопрофесійну роботу на Даниловій горі на Шумщині. А чого варта спільна робота митців під орудою Богдана Ткачика на горі Лисоня! Пан Богдан – Митець з великої літери, людина, яка об’єднує навколо себе однодумців для реалізації високодуховних проектів, - підкреслив очільник області. .

Письменник, журналіст, головний редактор журналу «Літературний Тернопіль» Богдан Мельничук зупинився на ще одній грані творчості автора виставки.

DSC02011
DSC02011

- Поміж те, що всі ми знаємо Богдана Ткачика як художника, він ще й і член редакційної ради журналу «Літературний Тернопіль». Так ось, він завжди рекомендує своїх колег, щоб про них була публікація в журналі, - підкреслив Богдан Мельничук.

Тепло відгукнувся на адресу художника і один із побратимів Богдана Ткачика – заслужений художник України Микола Шевчук.

DSC02026
DSC02026

- Вдячний Богу за те, що свого часу звів мене із Богданом Івановичем. За двадцять п’ять років нашої дружби і тісної співпраці  ми опинялися у різних ситуаціях – і на майданах, і під час пленерів, і в дні волонтерських справ. І завжди було порозуміння і спільність точок зору. У мистецтві – він авторитет. Потужний митець, він, дійсно – народний, - сказав Микола Шевчук.

Вітаючи митця із його ювілеєм і персональною виставкою, голова обласної організації Національної спілки художників Ігор Дорош розповів про творчий шлях митця, його активну громадянську позицію.

Привітали народного художника України Богдана Ткачика і шанувальники його творчості з Бережан, Тернополя, Теребовлі.

DSC02031
DSC02031

DSC02012
DSC02012

Сам же ювіляр був небагатослівним. Він просто прочитав рядки віршів своїх улюблених поетів – Михайла Левицького, Ярослава Павуляка, Миколи Вінграновського. А ще, насамкінець, образно окреслив суть своєї творчості.

- Мене до творчості, перш за все, спонукає слово. Бо споконвіку було Слово, і з Богом було Слово, і Слово було - Бог… - сказав на завершення народний художник України Богдан Ткачик, з вдячністю вклонившись усім, хто прийшов на його ювілейний вернісаж.

DSC02002
DSC02002

DSC01998
DSC01998

DSC02001
DSC02001

DSC02000
DSC02000

DSC01999
DSC01999

DSC01997
DSC01997

Олег Снітовський

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео