Орест Сарматський

Агро-новини 29 серпня

липоле09

Новини аграрного сектору

В ЮАР качки «чистять» виноградники від шкідників

    Використовувати допомогу птахів у знищенні шкідників вирішив один з колишніх власників ферми. Качки не тільки не завдають шкоди виноградникам, але ще і удобрюють землю послідом, пише Agro2b.

    Сотні птахів метушливо вибігають за ворота, адже на винограднику їх чекає важлива робота — знищення шкідників. Місцеві працівники навіть поставили застережливий знак для автомобілістів у зоні, де щодня проходять качки. Для тих, хто відстав від зграї, дорогу вказують спеціальні прапори.

29081
29081

«Це відбувається о 9.30 ранку. А в другій половині дня — о 15:30, вони повернуться і знову буде парад качок. Сьогодні на фермі живе 1071 качка. До обов'язків птахів входить знищення шкідників на наших виноградниках», — сказано у повідомленні.

    Боротися з комахами і слимаками за допомогою птахів — задоволення недешеве. У той час як використання пестицидів обходиться в 2,3 тис. на рік, на утримання качок потрібна сума разів у десять більша. Однак власники виноградників йдуть на такі витрати.

«Ми використовуємо качок для боротьби зі шкідниками, тому що це екологічно чистий спосіб. Якщо застосовувати звичайні методи, то комахи вмирають, але і на стан лози це теж впливає», — розповів один з працівників ферми.

У лондонському бомбосховищі вирощують овочі і зелень

    Два англійця вирішили відкрити свою ферму, в одному з бомбосховищ Лондона аби вирощувати на ній різні овочі і зелень з метою продажу в ресторани міста, повідомляє УНН з посиланням на CNN.

    Два англійці — Річард Баллард і Стівен Дрінг домовилися з владою Лондона, що будуть використовувати для своєї ферми одне з лондонських бомбосховищ.

290833
290833

    Продукти вирощують на глибині 33 м нижче рівня вулиць Лондона в покинутих тунелях часів Другої світової війни. Ферма розташована приблизно в двох милях від центру міста і займає близько 2,5 акрів (приблизно 1 гектар) тунелів.

    Через те, що ферма знаходиться під землею, тут постійно тримається температура близько 16 градусів.

Спецрежим ПДВ хочуть залишити на 2017 рік

    Аграрний і податковий комітети Верховної Ради внесли на розгляд парламенту пропозицію про збереження спецрежиму для деяких аграрних галузей у 2017 році. Про це на прес-конференції в Києві заявив народний депутат, заступник голови Комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Олександр Бакуменко, пише Укрінформ.

«Два профільні комітети, податковий і аграрний, проголосували практично повним складом за законопроект 3851-1, щоб залишити спецрежим для аграріїв, оскільки він працював до 2016 року. Два комітети його проголосували, був переданий у Верховну Раду, але на жаль, поки що не виноситься в зал», — сказав нардеп.

29083
29083

    За словами Бакуменка, з боку виконавчої влади є тільки одна позиція, чому не можна залишити спецрежим, і це пов'язано з підписаними зобов'язаннями з МВФ, які на сьогодні не можна змінювати.

«МВФ, як кредитор України, для нього потрібне найголовніше — збалансувати бюджет, доходи і витрати і величину бюджетного дефіциту, яка визначена ними на рівні 3,7%… Ми можемо прожити без коштів МВФ, реально управляючи своєю економікою, але роблячи це професійно, і найголовніше — прибрати елемент корупції, яка заважає приходу реальних інвестицій в українську економіку», — зазначив він.

Хай-тек фермерство: світлодіоди замість сонця

    «Вирощування городини в закритих приміщення під світлом LED-ламп» – це не витяг з інструкції по виживанню в умовах ядерної зими, а бізнес-ідея, яка коштує 2,5 млн. доларів. Її вже зреалізувала американська компанія «Green Sense Farms». Аргументація на користь нового напрямку в фермерстві переконлива: він дозволяє вирощувати зелень та овочі круглорічно, незважаючи на пору року та примхи погоди, а також суттєво скорочує період дозрівання рослин. Серед аргументів «проти» – енергозатратність. Щоправда, «енергетичну» статтю витрат обіцяє зменшити подальший розвиток світлодіодних технологій.

29082
29082

Вибір читачів за тиждень

Відео