Орест Сарматський

Тернопільщина дивує Україну своєчасними розрахунками за газ та теплову енергію

unnamed (15)

Мешканці Тернопільської області, бюджетні організації та установи області з початку року розрахувалися за природний газ на 111%.

На сьогоднішньому засіданні колегії Тернопільської облдержадміністрації оприлюднено ситуацію із розрахунками за спожиті енергоносії.

Виявляється, за січень-серпень 2016 року споживачі області, а це як жителі краю, так і бюджетні установи та організації, розрахувалися за використаний природний газ на 110,9 відсотків. Це – на 9,2 відсотка більше, ніж за такий же період минулого року. Усі райони області, крім Шумського, повністю розрахувалися за природний газ. Але, незважаючи на таку ситуацію, область має заборгованість у майже 423 мільйонів гривень, основну частку якої складає заборгованість по субсидіях. Таку цифру названо з урахуванням боргів минулих років. Бюджетні установи та організації, що фінансуються з місцевого бюджету заборгували 1,9 мільйона гривень, державного – 680 тисяч гривень. Серед бюджетних установ та організацій, що фінансуються із місцевого бюджету найбільшу заборгованість за природний газ має Бучацький район, який заборгував більше 200 тисяч гривень. Серед боржників – Борщівський та Гусятинський райони, які відповідно заборгували по 85 та 42 тисячі гривень.

А яка ж потреба у природному газі для області на цей рік? Це –700 мільйонів кубічних метрів, в тому числі, для бюджетних установ та організацій - 24 мільйони кубічних метрів. У січні-серпні цього року споживачами області використано 337 мільйонів  кубічних метрів газу. Тобто, трохи більше 48 відсотків від потреби на рік. Бюджетними використали майже 13 млн кубічних метрів, що сягає близько 53 відсотків від потреби.

А тепер про ситуацію із розрахунками споживачів за використану електричну енергію. З початку року повністю розрахувалися за електроенергію промислові підприємства, дещо менше – сільськогосподарські – близько 93%. А підприємства житлово-комунальної галузі заплатили за електроенергію майже 102 відсотки, водоканали – 104 відсотки. Щодо бюджетних установ та організацій, які фінансуються із місцевого бюджету, то тут цей показник сягає майже 96 відсотків. Найнижчі розрахунки споживачів за використану електроенергію у споживачів Заліщицького, Шумського та Зборівського районів. Загальна ж заборгованість споживачів області за використану електричну енергію перед ВАТ «Тернопільобленерго» на кінець серпня сягає 61,3 мільйонів гривень. Так, населення заборгувало майже тридцять один з половиною мільйонів гривень, підприємства житлово-комунальної сфери – близько 5 мільйонів гривень, бюджетні установи та організації, що фінансуються з місцевого бюджету заборгували 2,5 мільйонів гривень, державного – 1,4 мільйонів гривень. Боргують і пільговики та ті, хто мають субсидії, відповідно 1,2 мільйонів гривень і 5,6 мільйонів гривень. Серед бюджетників найбільшу заборгованість за електричну енергію має Козівський район - 195 тисяч гривень.

І насамкінець, ситуація із розрахунком за використану теплову енергію. Тут справи непогані. Так, жителі сіл та міст області розрахувалися за теплову енергію на більш як на 131 відсоток!

А госпрозрахункові організації – на 111 відсотків, бюджетні організації – майже на 96 відсотків. Найнижчі розрахунки за використану теплову енергію у споживачів Збаразького та Заліщицького районів. Хоча загальна заборгованість споживачів області за використану теплову енергію нині сягає більше 45 мільйонів гривень. Серед бюджетних установ та організацій, що фінансуються з місцевого бюджету, найбільшу заборгованість за теплову енергію має Кременецький район - 554 тисячі гривень та Бережанський район - 368 тисяч гривень.

Зауважу, під час засідання колегії облдержадміністрації прозвучала теза, що задля поліпшення стану розрахунків споживачів за використані енергоносії, погашення заборгованості, ця тема постійно розглядається на урядових селекторних нарадах, колегіях облдержадміністрації та управління розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження, засіданнях обласної комісії з контролю за розрахунками за спожиті енергоносії. Так, у цьому році відбулося засідання чотирьох комісій та проведено п’ять нарад.

Але, схоже, на те, що звичайно, комісії та наради – справа іноді  необхідна. Але ключовим тут є усвідомлення кожного у необхідності своєчасної оплати за енергоносії. Правда, буває й так, що така усвідомленість є, та от біда, не завжди вистачає грошей, щоб розрахуватися за те, чим користуєшся. Але це вже – інша  тема…

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео