Тернополян попереджають: зарплата «в конверті» позбавляє працівника соціального захисту

зарплата-в-конвертах

«Легалізація зайнятості – крок назустріч вашим працівникам» - такою була тема семінару з роботодавцями, який відбувся в Зборівському районному центрі зайнятості.

У заході взяли участь перший заступник начальника Козівського об’єднаного управління ПФУ Василь Семенина, заступник начальника Зборівського відділення Бучацької ОДПІ Оксана Блищак, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Олена Маціборок та окремі роботодавці.

Директор РЦЗ Ігор Лужняк поінформував присутніх про стан місцевого ринку праці, ознайомив із адресними соціальними послугами, які надає служба зайнятості. Він також наголосив на важливості координації спільних дій органів місцевої влади, податкової служби та служби зайнятості в питаннях виплати офіційної, прозорої заробітної плати, адже значна частина населення у працездатному віці залишається офіційно незадіяною на ринку праці, тому резервом зростання доходів є легалізація оплати праці та відновлення балансу трудових ресурсів.

Перший заступник начальника Козівського об’єднаного управління ПФУ Василь Семенина зазначив, що більшість працівників іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (часто мінімальну) та неофіційну (значно вище мінімальної) зарплатню. Трапляється, що вони навіть не знають про те, що їхня «прозора» зарплата дуже відрізняється від тієї, яка записана у відомості. Ця різниця з’ясовується згодом, коли працівнику потрібна довідка про доходи, наприклад, для кредиту чи для пред’явлення у Пенсійний фонд при оформленні пенсії. Отож, сьогодні надзвичайно важливо, щоб громадяни осмислили те, що отримуючи зарплату «у конвертах», вони самі себе позбавляють соціального захисту в майбутньому, так як пенсія нараховується лише з офіційних сум заробітку.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео