З Тернополя до Бельгії по досвід

Ігор Вітенько, лікар, волонтер з Тернопільщини, який понад 16 років переймав досвід за кордоном і навчав українських лікарів новим технологіям лікування гнійних захворювань розповів, чим займається у Бельгії, і завдяки якій людині Україна отримує допомогу в плані медичного обладнання і гуманітарної допомоги в час військового конфлікту на Сході.

Коли розпочалась АТО, він почав помагати лікарям у військовому госпіталі в Києві. Методики Ігора Вітенько у лікуванні гнійних ран практикують зараз у закладах охорони здоров’я в Україні.

- Так сталось, що я останніх 17 років живу в Бельгії, закінчив ТМДУ, ще тоді він був інститутом. Зараз працюю в клініці Бельгії, м. Гент, на посаді «спеціаліст лікування ран», - розповідає пан Ігор. - А останніх 5 років я  започаткував проект підтримки українських лікарів. В основному це навчальні програми, метою яких є навчити українських лікарів тому, чого навчають у Бельгії.

Згодом під час навчань постала проблема забезпечення медичним обладнанням і відсутності відповідної апаратури. Тому медик почав шукати можливість, де знайти потрібні кошти, де знайти можливості:

- Я організовував збір коштів між українцями, звертався у різні фонди, і фонд Ліліан Боларт (Lilian Bollaert) по трошки мені допомагає, спонсорує цей проект, і на сьогоднішній день вдалось десять вакуумних помп подарувати різним клінікам у Західному регіоні.

Навіть, якщо апаратури не вистачає, люди вже знають, що можна знайти щось подібне, що виконує такі самі функції, себто переробити, модифікувати його.

Основна ціль проекту Ігора Вітенько – це зменшення ампутації кінцівок хворим людям. Адже коли у 60-70 років людині ампутували дві ноги – це надто важко уявити життя після такого випадку, а з такими технологіями можна уникнути наслідків та ампутації.

- Через  події, які відбулися в Криму, на Сході України – це знову ж мене зворушило – я почав волонтерські програми, і ми спільно з групою українців з Бельгії почали відправляти матеріальну, гуманітарну допомогу в Україну, не лише у західну, - веде мову медик. - Перед цим я відправив дві великі вантажівки допомоги в Тернопільську область, де розмитнював їх «Червоний хрест». Цю допомогу розподілили між лікарнями області, а це 40 тонн вантажу. Надіюсь, що це було корисно.

Волонтер наголошує на тому, що зараз важко з такою допомогою, адже брак коштів несе за собою ряд інших проблем. Але йде мова про брак коштів зі сторони України, адже наявна проблема з транспортуванням допомоги і перевезенням вантажу:

- Ми маємо багато чого передати, але немає чим забрати. Якщо є меценати та транспортні фірми, які можуть допомогти і мають таку можливість, будь-ласка, можете звертатись до Департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА. (Ігор Вітенько на зустрічі з Тернопільскими представниками влади і охорони здоров’я (другий праворуч)

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео