Російські чоботи на землях Тернопільщини

чоботи

Газета «Вільне життя» вже писала про те, як поштарям із Конюхів Козівського району видали на початку червня цього року чоботи російського виробництва /див. ТУТ/. Запит для роз’яснення ситуації направили в УДППЗ «Укрпошта».

    Через технічні неполадки з доставкою електронної пошти відповідь від держпідприємства для підготовки публікації ми не отримали в терміни, які передбачені законодавством. Після виходу матеріалу звернулися в Генпрокуратуру України, аби вона перевірила законність закупівлі товару в Росії, яка нині є країною-агресором. Також повідомили про відсутність відповіді «Укрпошти».

    30 серпня мені зателефонувала представниця УДППЗ й повідомила про те, що відповідь на запит вислала ще на початку місяця. А оскільки в моїй електронній скриньці його не було, то жінка надіслала його в день додзвону ще раз.

     Ось як пояснили інцидент із чоботами в «Укрпошті»: «Закупівлю гумових чобіт було здійснено у 2014 році на підставі договору №431-207 від 23.10.2014 року, укладеного між УДППЗ «Укрпошта» та ТОВ «ВО Харків». Обсяги даної продукції формувались відповідно до замовлень філіалів підприємства на 2014 рік, зокрема Тернопільська дирекція у 2014 році отримала чоботи жіночі (ДСТУ ЕN ІSО 20347:2009) у кількості 309 пар.

    Як повідомляють в «Укрпошті, згідно з відповідними пунктами «Норм безплатної видачі спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам зв’язку» листонош усіх класів забезпечують зокрема чоботами із захисними властивостями типу Ми (прогумовані) із встановленим цими ж Нормами терміном носіння (експлуатації), який становить 24 місяці. А згідно з положенням про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту, строки носіння спецвзуття встановлені календарні й обчислюються з дня їх фактичної видачі працівникам.

    До речі, за інформацією сайту «Наші гроші», у 2013 році «Укрпошта» за результатами тендеру уклала угоду зі вже згаданим ТОВ «ВО «Харків» майже на 10 мільйонів гривень на постачання взуття. Журналісти видання з’ясували, що тендер «розіграли» дві харківські компанії. Одна — ВО «Харків» — зареєстрована на головного інженера підприємства Віту Фелонюк та бухгалтера Валентину Якименко. А засновником іншої компанії (ТОВ «Квінтекс») став голова правління першої (ВО «Харків») Марк Винарський. Представники громадської організації «Центр протидії корупції» навіть взялися оскаржувати результати тендеру, у якому брали участь не конкуренти, а дві близькі фірми.

    Тепер постає інше питання — в кого й через кого харківська компанія купувала для «Укрпошти» згадане взуття, що в закупівлі вигулькнув російський слід?

Віра ПЕРУН

Фото Олександра САВКОВА

Вибір читачів за тиждень

Відео