4 вересня в історії Тернопільщини

4

Цього дня народилися:

гнатюк
гнатюк

Гнатюк Роксолана (04. 09. 1974, м. Тернопіль) – лікар-психотерапевт, художниця.  Автор понад 100 наукових статей у збірках і журналах;

Горак Станіслав (1925, м. Тернопіль –  10. 09. 1990 р., м. Битом, Польща) –  польський поет, прозаїк;

Данилюк Сергій (1957, с. Підлісці Кременецького району) –  господарник, громадський діяч;

демко
демко

Демко Зіновій (1950, с. Чагарі Збаразького району) – економіст, господарник, громадський діяч, меценат;

дудяк
дудяк

Дудяк Степан (1925, с. Савелівка, нині Монастириського району –  16. 01. 2004, м. Медісон, США) –  лікар, громадський діяч, меценат. Доктор медичних наук (1950), професор;

Дячук Сергій (1980, м. Кременець) –  спортсмен (лижне двоборство). Майстер спорту, багаторазовий чемпіон України;

Зацухний Микола (1915, с. Заставче, нині Підгаєцького району – 02. 10. 1992, США) – громадський діяч;

Корпан Ірина (1958, м. Підгайці) – культурно-громадська діячка;

липницький
липницький

Липницький Володимир (1948, м. Теребовля - 24.07.2015, м. Тернопіль ) –  господарник, громадський діяч;

Ляшенко
Ляшенко

Ляшенко Оксана (1971, м. Тернопіль) – педагог. Доктор економічних новин (2008). Автор понад 60 наукових і науково-методичних публікацій, у тому числі 1 монографії;

Павлюк Мирослав Іванович
Павлюк Мирослав Іванович

Павлюк Мирослав (1943, с. Литячі, нині Заліщицького району) –  вчений у галузі геології. Автор понад 130 наукових праць, у тому числі 9 монографій;

слободянюк
слободянюк

Слободянюк В’ячеслав (1950, м. Шумськ) – правник, педагог. Автор посібника з кримінального права, наукових і науково-практичних праць, інших публікацій;

Стецько Юрій (1981, с. Плотича Козівського району) –  спортсмен (фристайл). Майстер спорту України (1997);

теліщук
теліщук

Теліщук Денис (1885, с. Завалів, нині Підгаєцького району – 28. 01. 1952, ст. Потьма, Мордовія, нині РФ) – громадський і релігійний діяч, педагог;

шимко
шимко

Шимко Олександр (1977, м. Борщів) –  композитор, музикант.  Автор різножанрових музичних творів.

Цей день в історії Тернопілля:

1593 року – власник Тернополя Острозький поширив грамоту з 1570 р., зв'язуючи Тернопільське братство Різдва Христового з парафією Тернополя. Зробив він це через труднощі, що їх мала кураторія у своїй праці за минулих 23 роки. Тернопільські міщани-члени кураторії твердили, що «деякі з тих церковних опікунів (з-поміж перших вісьмох членів кураторії) померли, і цей лист і перша фундація з їх смертю десь поділася і всі їхні справи йдуть в безлад». Тому вони просили, щоб князь відновив і затвердив першу фундацію. Острозький уволив прохання тернопільських міщан і поширив кураторію до десяти членів. Члени кураторії дістали також привілеї - звільнення від податків, як публічні урядовці. Вони складали щороку звіт із прибутків і видатків намісникові князя в замку.

1906 року – розпочалося паломництво галичан до Святої Землі. Усього в дорогу зголосилися 500 осіб, з яких значна частина - із Тернопілля. Побачити Єрусалим та інші місця, пов’язані із земним життям Ісуса, масово захотіли селяни. Люди не шкодували 300, 400 і 450 австрійських крон за місця у першому, другому та третьому класах.

1916 року – 2 і 4 вересня на Лисоні розгорілася битва, що увійшла в історію Українського Січового Стрілецтва, як «кривавий тан»: усусуси заступили ворогові шлях до Бережан, зазнавши при цьому найбільших за всю історію Леґіону втрат, – 1,5 тис. вояків убито, поранено, взято в полон.

До 4 вересня 1920 року Тернопільський повітовий ревком очолював педагог та громадський діяч, делегат УНРади ЗУНР, уродженець с.Великі Бірки Федір Замора. Через постійні суперечки та незгоду з головою Галревкому Володимиром Затонським із національного та інших питань був призначений керівником повітового відділу народної освіти. Коли Галревком припинив існування, виїхав до Полтави, згодом – у Харків. 1937 року арештований НКВС як «ворог народу». Через чотири місяці по тому, витерпівши страшні тортури, розстріляний у Харківській катівні.

1941 року – оголошення керівника Уряду Праці в Тернополі барона фон дер Роппа від про обов’язкову реєстрацію чоловіків єврейської національності в Уряді Праці.

1943 року - на священика рукоположено уродження с.Івачів-Горішній Зіновія Ковалика. Працював як місіонер на Волині. У грудні 1940 р. отця З. Ковалика було заарештовано під час проповіді в церкві. У 1941 р. унаслідок жорстоких тортур (його розіп’яли на стіні у в’язниці у м. Львові) загинув як мученик за віру.27 червня 2001 р. о. З. Ковалик був беатифікований Вселенським Архієреєм Папою Іваном Павлом ІІ.

1950 року – уповноважений у справах Руської православної церкви при Раді Міністрів СРСР у Тернопільській області повідомив начальника обласного управління МДБ, що на Тернопільщині діють10 груп містичних сект (120 осіб), із них 8 – п’ятидесятники і 2 – «сіоністи». Одночасно подав список «нелеґально діючих сект з просьбою через уповноважених дільниць застосувати заходи про припинення діяльності вказаних груп»

1980 року – в Афганістані загинув мешканець с.Голгоча Бережанського району Василь Влізло. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 – загинули.

1982 року – У Тернопільській області заарештовано Володимира Андрушка, якому пред’явлено звинувачення за ст. 62 ч. 2 КК УРСР.

1990 року – в селі Поручин Бережанського району створили осередок НРУ (голова Петро Болюх), до якого належало 189 осіб

1991 року - Тернопільська обласна Рада народних депутатів рішенням від внесла в адміністративно-територіальний устрій окремих районів такі зміни: у Бережанському районі утворила сільради: Боківську з центром в селі Боків; Галицьку з центром в селі Галич; Староміську з центром в селі Старе Місто і сільській Раді підпорядкувала села Голендра та Загайці Підгаєцької міськради; Юстинівську з центром в селі Юстинівка; відновила село Залужжя, раніше об'єднане з селом Поручин Біщівської сільради, взяла його на облік і підпорядкувала Біщівській Раді; у Бучацькому районі перейменувала Яблунівську сільраду Язловецьку; у Зборівському районі утворила сільради: Бзовицьку з центром в селі Бзовиця; Чистопадівську з центром в селі Чистопади; відновила село Волосівка, раніше об'єднане з селом Підгайчики Ярчовецької сільради, взяла його на облік і підпорядкувала Ярчовецькій сільській Раді; у Теребовлянському районі віднесла селище міського типу Золотники до категорії сіл і найменувала сільраду Золотниківська; село Теофілівка Сущинської сільради підпорядкувала Скоморохівській сільській Раді Тернопільського району; у Тернопільському районі утворила Романівську сільраду з центром в селі Романівка і сільській Раді підпорядкувала село Ангелівска Великобірківської селищної Ради; у Шумському районі утворила Потуторівську сільраду з центром в селі Потуторів.

1999 року – в с.Підлісне Бережанського району відкрито новозбудовану церкву св. Володимира.

У першу неділю вересня відзначається День підприємця України. Воно було встановлене президентським указ 5 жовтня 1998 року. Мета свята — підкреслити важливість підприємницької діяльності у розвитку економіки країни та демократії.

den_pidpryyemcya_ukrayiny
den_pidpryyemcya_ukrayiny

Правом ведення підприємницької діяльності в Україні має кожен громадянин. Це закріплено нормами Конституції країни. Крім того, роботу підприємців України регламентують кілька законів. Це, зокрема, закон «Про підприємництво», закон «Про підприємства», закон «Про господарські товариства». Вони визначають головні правові та економічні правила здійснення підприємницької діяльності.

Кількість людей, які по праву можуть відзначати це свято, досить широке. Приміром, у місті Харкові налічується майже 75 тис. окремих суб'єктів підприємницької діяльності.

Іменини сьогодні святкують Василь, Олексій, Олександр.

Вибір читачів за тиждень

Відео