Жителька села Білої опинилась у лікарні через колишнього поліцейського

1

Мирослава Ракуш разом з донькою дивом залишилася живою, коли її бус кілька разів перевернувся через те, що в нього на швидкості врізалося легкове авто. Тепер жінка чекає справедливого розслідування ДТП, однак, схоже, ніхто не поспішає поставити крапку у цій справі.

    31 липня, 19:45. жителька села Білої повертається від торгово-розважального центру «Подоляни» додому з 17-літньою донечкою Соломією, яка сидить позаду водія. Спереду та за нею - по легковому авто. Колона рухається зі швидкістю 60-70 км/год. «Сітроен» Мирослави Ракуш сьогодні важкий – багажне відділення забите товаром, пише beztaby.

     Раптово на зустрічну вилітає «Ауді». Легковий автомобіль врізається у бус, у неї відриває колесо. Світ перед очима Мирослави та Соломії перевертається набік, тоді ще раз і ще раз. Мирослава прийшла до себе, коли її авто було на боці.

«Машина в мене була перекинута, я відкрила двері і почала допомагати донці вилізти. Повернулась,вимкнула двигун, і тоді вже почала сама вибиратися. Тоді до нас прибігли босі чоловік і жінка. Як потім з’ясувалось, вони їхали перед нами і, побачивши зіткнення, вибігли з авто, навіть не взуваючись. Наталя Василівна почала турбуватися спершу про мене, але я її відправила до доньки. Вона посадила дитину, оглянула величезну гематому в неї на голові. Свідки й викликали швидку та поліцію», - пригадує Мирослава Ракуш.

     Після зіткнення з бусом «Ауді» на трьох колесах ще проїжджає 120 метрів, зачіпаючи «Мерседес», який їхав позаду «Сітроену».

«Крім мене, водія, на той момент у авто була ще дружина та двоє малих дітей, - розповідає водій «Мерседесу» Руслан Демборинський. - В моєї машини ушкодження колеса, заднього крила, бампера та дверей».

    Медики швидкої, коли приїхали на місце ДТП, були вражені, що всі залишилися живими. Мирославі вкололи обезболююче, а Соломію госпіталізували.

 «Після того до мене підбіг чоловік. Я зрозуміла, що це винуватець ДТП. Виглядав чи то шокованим, чи то під якимись речовинами. Я питаю: навіщо ти це зробив, хіба не бачив, що їдеш прямісінько на мене? Тоді попросила тільки не тікати, бо зараз приїде поліція і спробуємо розібратися. Та він зник з місця автопригоди. Коли приїхала поліція, ми повідомили їм, що винуватець ДТП втік».

     Винуватець ДТП і сам був травмований: пошкоджене вухо та лівий бік голови. Однак, від госпіталізації чоловік відмовився. Крім нього у авто нікого не було. Тоді він сів у сірий «Мерседес» і поїхав у бік ТРЦ «Подоляни».

     На штрафмайданчик забрали і авто Мирослави, і винуватця ДТП. Після того Мирославу Ракуш та Руслана Демборинського правоохоронці забрали для надання показів.

    Авто Мирослави ремонту не підлягає. Увесь товар, який везла жінка, - знищений. Через кілька днів після ДТП у неї з’явилися проблеми зі здоров’ям. Закрита черепно-мозкова травма і забій шийного відділу - потерпілу поклали на лікарняне ліжко. Бізнес, який був єдиним джерелом прибутку сім’ї Ракуш, довелося призупинити.

2
2

Прикривають своїх?

    За словами Мирослави та Руслана, патрульним поліцейським і потерпілі, і свідки одразу описали автомобіль, на якому втік винуватець ДТП. Продиктували навіть номерні знаки, однак ніхто не кинувся його наздоганяти. Під час надання показів у відділку Мирослава просила слідчого знайти винуватця зіткнення, продублювала надану патрульним інформацію про авто. Жінку запевнили, що все буде добре, і…що з нею сьогодні обов’язково зв’яжуться.

«Біля входу до наркодиспансера, де в мене взяли на аналізи кров, був телефонний дзвінок. Невідомий голос запропонував забрати заяву в обмін на відшкодування. Коли я вийшла після експертизи, до мене підійшов, як він назвався, колега винуватця ДТП і попросив назвати суму відшкодування, - пригадує Мирослава. - Також зі мною зв’язалася жінка, яка назвалася хрещеною матір’ю винуватця ДТП. Вона виявилася жителькою Білої, знайшла мою адресу у сільській раді і прийшла до мого дому. Під час зустрічі пані Галина Бренич теж просила назвати суму відшкодування. Вона запевнила, що ДТП сталося через те, що її похресник приймає сильні препарати. На тому й розійшлися»

    Мирослава Ракуш почала з’ясовувати, хто ж цей похресник. Ним виявився співробітник департаменту карного розшуку Антон Михайлович Туринський. Жінка, підозрюючи, що саме через це винуватця ДТП не шукають, звернулася в департамент внутрішньої безпеки. Мирослава навіть втекла з лікарні, аби зустрітися з працівником департаменту Миколою Гданським. Каже, той був шокований бездіяльністю слідчих.

    Руслан Демборинський, який у справі проходить у якості потерпілого та свідка, каже, що востаннє бачив правоохоронців ще 31 липня: «Відколи я дав покази на Степовій, ніхто зі мною не зв’язувався. Звісно, у суді я вимагатиму компенсації і за матеріальну, і моральну шкоду. За кермом я їхав не сам, з дружиною та 2 малими дітьми. Впевнений, людина у здоровому глузді не може вчинити таке ДТП. Він вискочив на зустрічну ні з того, ні з сього. На той момент нікого не обганяв, перешкоду не оминав. Язик в нього (Антона Туринського) заплітався, рухався мляво. З місця ДТП ніхто просто так не тікає. Вочевидь, це зроблено було для приховування слідів алкогольного чи наркотичного сп’яніння».

Інша сторона мовчить

    Ми спробували знайти Антона Туринсього на роботі, аби з’ясувати, що ж сталося 31 липня о 19:45, що йому довелося виїхати на зустрічну смугу. Втім, в департаменті карного розшуку Туринський більше не працює.

Тоді ми розшукали колишнього поліцейського в соцмережах, на наше повідомлення чоловік не відповів, хоч і прочитав.

Screenshot_1
Screenshot_1

Screenshot_2
Screenshot_2

    Хрещена Антона Туринського Галина Бренич, яка контактувала з Мирославою Ракуш, відповіла на наш дзвінок. Ми попросили її допомогти зв’язатися з похресником, однак жінка відмовила.

 «Мені дуже шкода, що людям було завдано шкоду, однак ніхто цього навмисно не робив. Я Антона кілька тижнів не бачила, він недавно поховав батька. Мама у нього пенсіонер. Я хотіла як краще, запропонувала потерпілій тисячу доларів. Вона відповіла, що її влаштує 10 тисяч, а ми такі гроші не зберемо. Хай крапку тут поставить суд», - коментує Галина Бренич.

Попри відмову ми готові опублікувати версію подій Антона Туринського. Йому, аби бути почутим, достатньо звернутися в редакцію.

Позиція поліції

    Слідчий Ярослав Марченко розповів, що справою тепер опікується прокуратура: Кримінальне провадження відкрито за частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу України. Оскільки стало відомо, що учасником ДТП був на той момент діючий працівник поліції, матеріали справи перенаправлені у прокуратуру.

Юлія Швець

Фото автора та потерпілої

Вибір читачів за тиждень

Відео

ДТП