«Держава накрила шикарний стіл для об’єднаних громад, проте не дала столові прибори. Виглядає смачно, але як їсти – не знаєш» – Рустам Ергешов

zzZHSRprVns

Активісти громадської організації “Освітньо-аналітичний центр розвитку громад” розробили проект, завдяки якому 9 об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Тернопільської області напрацюють необхідну документацію для свого ефективного розвитку.

Детальніше про проект “Ефективний розвиток ОТГ” ми поспілкуємось з одним з керівників організації, менеджером проекту Рустамом Ергешовим, пише prostir.ua.

- Чому Ваша організація вирішила працювати в напрямку розвитку ОТГ?

Об’єднання територій в громади – ключова реформа, яка відбувається сьогодні в Україні. Я їжджу по селам, містечкам і спілкуюсь як з простими мешканцями так і з депутатами та мерами. Переважна більшість позитивно ставиться до реформи. Але голови ОТГ, які ще вчора були головами сільрад, отримали додаткові ресурси та повноваження. І найголовніше – вони отримали відповідальність за розвиток чи деградацію громади. У них виникає логічне запитання: “Що робити далі?”

- Ви хочете допомогти їм знайти відповідь на це запитання?

На сьогодні в Україні є 184 об’єднані громади. І кожна з них повинна зрозуміти куди вона далі рухається. З цієї кількості ОТГ лише одиниці мають Стратегічні плани розвитку громади. Про Правила благоустрою території чи Статути територіальної громади я взагалі мовчу.

- Які заходи передбачені в рамках реалізації Вашого проекту?

Проект можна поділити на 3 блоки. Перший – освітній. Ми навчатимемо службовців, депутатів та громадських активістів ОТГ проектному менеджменту та інструментам співпраці громади і влади. Другий – розробка документів. Ми разом напрацюємо Стратегічні плани розвитку та інші документи, які дадуть зрозуміти в який бік розвивається громада. І третій – обмін досвідом. Кожна з 9 ОТГ має свій унікальний досвід, яким можуть скористатись інші громади. Протягом усіх трьох етапів ми напрацюємо пропозиції та рекомендації, які передамо урядовцям та парламентарям.

- Ви сказали, що в Україні 184 ОТГ, то що буде з рештою 175-ма, які не потрапили у Ваш проект?

Працюючи з ОТГ у мене склалось таке враження, наче Держава накрила шикарний стіл для об’єднаних громад, проте, не дала столові прибори. Виглядає наче смачно, але як їсти не знаєш. Добре, що такої ж думки й інші організації, технічні допомоги та донори. Саме завдяки їхнім зусиллям громади не залишаються на одинці. Переконаний, що спільними зусиллями всіх проектів та організацій ми охопимо всі ОТГ України. І до речі, на нашому досвіді вчитимуться інші країни. Ще згадаєте мої слова.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео