Оксана Бучко

На Тернопільщині зняли серіал про військові навчання

«Ні, вони не сталеві, просто схожі на лева, весь секрет у характері і підготовці» - такими словами Сашко Положинський описує захисників України у саундтреку до серіалу, який відзняли на Тернопільщині. Проект «Кілька хоробрих хлопців» започаткували тернопільські демобілізовані бійці, які розповіли про свою діяльність під час прес-конференції, 6 вересня.

Полягає проект у підготовці хлопців до військової служби. Навчання проводять систематично. А найцікавіші моменти із цих навчань уже відзняли у серіалі тернополяни Юрій Собі та Віталій Дерех.

unnamed (25)
unnamed (25)

- Важливо, що навчання проводять ті, хто був на війні, - розповідає Сашко Положинський. – Вони передають щось більше, ніж теорія. І незалежно, чи мрієш ти про військову кар’єру чи ні, ти мусиш бути готовим захистити свій дім і землю. Такої підготовки нам бракувало протягом 25 років незалежності. Були певні проекти, як «Лицарський хрест», але це більше були проекти спортивного характеру.

unnamed (23)
unnamed (23)

Базою для діяльності щодо підготовки покоління воїнів став спортивний клуб «Характерник». Набирають до навчання від школярів до дорослих, також можуть записатись і дівчата.

unnamed (24)
unnamed (24)

- Ми по суті виконуємо роботу ЗСУ, - говорить співавтор проекту «Кілька хоробрих хлопців» . – Знаю, що на військовій кафедрі часто займались зовсім не військовою підготовкою, а, до прикладу, ремонтом приміщення. Ми ні в якому разі не будемо постачати людей на фронт. Але хочемо підготувати їх морально і фізично до війни. А далі нехай кожен вирішує – чи тікати в Польщу і збирати трускавки, чи їхати на заробітки в Росію, чи іти в поліцейські, чи в ЗСУ.

unnamed (21)
unnamed (21)

Під час навчань також хочуть зруйнувати ілюзії та міфи щодо образу українського воїна.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Mjb8AJZqbec&feature=youtu.be[/embed]

- Сьогодні мені не подобається образ бійця АТО - неадекватного бідолаги, який не має що робити після повернення з фронту, - продовжує Валерій Чоботар. - Мені також не подобається демобілізований, який тільки і говорить про те, як його обділила влада і як він не може отримати обіцяної земельної ділянки. У нас немає часу носитись з документами. Ми розуміємо, що за цей час можна захищати землю. Також воїн – це не щасливий вгодований хлопець з бігборду. Війна – це важка справа. Сумно, коли десь навіть жінки починають займати місце на фронті. Сумно, коли воює хлопець з протезом, а здорові чоловіки ховають голову в пісок.

Серіал про ці підготовчі навчання знімали протягом літа. На даний час ще потрібно відзняти закінчення. Восени його обіцяють показати тернополянам.

unnamed (22)
unnamed (22)

- Знімали серіал у Тернополі, на околицях міста і в Уніжі Івано-Франківської області, - каже режисер Віталій Дерех. – Це 8 невеликих серій тривалістю 12-20 хвилин.

unnamed (20)
unnamed (20)

Усі, хто хоче спробувати пережити кадри із серіалу і навчитись військових навичок, може записатись на військово-паторіотичні навчання у клубі «Характерник».

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=z6EsLeVVFb4&feature=youtu.be[/embed]

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео