Оксана Бучко

Тернополянам презентували найвеселішу книжку про галичан – «Політ золотої мушки»

Гумор галицького буття привіз у Тернопіль в історіях книги «Політ золотої мушки» львівський письменник Богдан Волошин. Презентували книгу «Видавництва Старого Лева», 9 вересня, у галереї Bunkermuz.

- Книжка писалась від почутої фрази до розмови, від розмови до зустрічі, - говорить Богдан Волошин. - Наприклад, мій друг лемківщанин сказав мені, що по-їхньому жайворонок буде макажомба. І я не зміг не написати щось про макажомбу.

Персонажі  – здебільшого реальні особистості, які не впізнають себе на сторінках книги.

unnamed (7)
unnamed (7)

- Люди читають і думають, що це пише про кума, - каже автор. - Головне – ніхто не ображався.  У книзі галицьке життя – таке, яке воно є, зі своєї особливою цивілізацією. Поки історії писались, герої ставали родичами. Поки відзняли фільм – уже виросло нове покоління. Але воно й на краще.

[embed]https://youtu.be/ss3tc9b1HYc[/embed]

Історія книги «Політ золотої мушки» зображує дівчинку на ім’я Микола, яка любить дивитися кіно на небі, тричі розповідає одну і ту ж історію про те, як в їхньому селі через бика ледь не почалася Третя світова війна. Вона згадує слова діда : «Людське життя – то як політ золотої мушки над вогнем – дуже яскраве, але дуже коротке!». За цієї книгою Іван Кравчишин відзняв фільм. Щоправда, від моменту написання сценарію до реалізації проекту пройшло 20 років. Для Тернополя цей фільм особливий, адже в ньому дебютували місцеві актори.

unnamed (6)
unnamed (6)

- Під час зйомок усе було так, як процес дихання, - ділиться враженнями тернопільська акторка Наталія Олексів. -  Природа Карпат, гуцули,

пісні. Наша із Анною Назаревич пісня теж вийшла спонтанною. Ми їхали в автобусі на зйомки, підспівували, забули слова. І от водій нагадав їх. А  потім підійшов і запропонував включити момент з піснею у  фільм. Виявилось, що підвозив нас сам режисер.

Після презентації переглянули фільм за мотивами книги. Детальніше про сценарій «Терен»  писав ТУТ. До слова, на одному з кінофестивалів стрічка отримала першу премію за музичне оформлення.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео