Орест Сарматський

США хоче, щоб на Тернопільщині було DOBRE

У Тернополі презентовано проект програми  “Децентралізація – шлях до кращих результатів та ефективності” (DOBRE), фінансовану Агентством США із міжнародного розвитку USIAD.

У приміщенні облдержадміністрації відбулася презентація цього проекту.

- DOBRE підтримуватиме об’єднані територіальні громади в семи областях України – Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській. Це потужна програма, яка працюватиме упродовж п’яти років. Зокрема, у Тернополі буде їхній регіональний офіс для обслуговування кількох областей, - сказав директор Офісу реформ у Тернопільській області Віктор Литвинчук.

unnamed (21)
unnamed (21)

За його словами, DOBRE обиратиме 25 об’єднаних територіальних громад для участі в першій черзі з трьох, що заплановані програмою. Про процес подання заявок на другу та третю черги буде оголошено окремо в рамках плану імплементації програми DOBRE.

В якості партнерів програми відібрані об’єднані територіальні громади зобов’язуються брати активну участь у повному спектрі заходів та процесів DOBRE. Кожна Об’єднана Територіальна Громада підпише Меморандум порозуміння з DOBRE для підтвердження зобов’язань Об’єднаної Територіальної Громади брати повну участь, а партнерів з реалізації пограми – надавати різноманітну допомогу.

unnamed (30)
unnamed (30)

Головними надавачами технічної допомоги, навчання та підтримки протягом всього проекту в координації з Global Communities будуть Фундація підтримки місцевої демократії (FSLD) з Польщі та Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад.

unnamed (29)
unnamed (29)

Всі партнери DOBRE підтримуватимуть кожну об’єднану територіальну громаду в процесі стратегічного планування за ініціативи громад, результатом якого стане створення та фінансування проектів місцевого економічного розвитку, державно-приватних партнерств, покращення надання послуг, краще управління державними фінансами.

unnamed (28)
unnamed (28)

Проекти та ініціативи за підтримки DOBRE потребуватимуть адекватного місцевого внеску поряд з коштами, що надаватимуться проектом DOBRE. Через мережу організацій підтримки місцевого самоврядування та регіональних організацій громадянського суспільства DOBRE сприятиме новому співробітництву та мобілізації ресурсів для проектів місцевого самоврядування.

unnamed (27)
unnamed (27)

Від кожної об’єднаної територіальної громади очікується надання повної та прозорої інформації щодо усіх процесів в ході програми. Це також стосується планів, бюджетів, пропозицій, проектних документів, іншої доречної інформації.

Передбачається, що громади братимуть участь в інклюзивному та колегіальному процесі стратегічного планування, в результаті котрого буде створений стратегічний план її роботи. Крім того, громади мають розробити та запровадити план покращення надання послуг для, принаймні, однієї послуги. Її пріоритетність визначатиметься громадянами та ключовими партнерами. Також йдеться про розробку проекту місцевого економічного розвитку, з очікуванням, що у подальші роки з’являться нові плани. Важливо, що сама громада в рамках програми, має запровадити практику залучення її представників до розвитку продуктивного співробітництва з секторами приватного бізнесу, організаціями підтримки місцевого самоврядування та громадянського суспільства.

unnamed (22)
unnamed (22)

Беррі Рід, керівник програми DOBRE каже, що її суть у тому, що вона є спробою підтримати реформу децентралізації і передбачає бюджет у 50 мільйонів доларів. Програмою планується активна співпраця з місцевою владою, аби сприяти кращому розумінню потреб громади, вести ефективне планування роботи в цілому, якісно надавати послуги. Ще одним напрямком є співпраця з самими членами громад, громадянським суспільством для того, щоб переконатися, що вони готові бути активними партнерами в процесі управління.

Як кажуть ініціатор и проекту, наразі DOBRE оголошує перший етап відбору громад, де все має відбуватися прозоро та згідно із розробленими критеріями.

unnamed (25)
unnamed (25)

unnamed (24)
unnamed (24)

unnamed (23)
unnamed (23)

   Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео