Орест Сарматський

Влада каже, що Тернопільщині зима не страшна

56111

Хід підготовки господарського комплексу та соціальної інфраструктури області до роботи в наступний осінньо-зимовий період розглядався на колегії обласної державної адміністрації

Начальник обласного управління житлово-комунального господарства Михайло Олійник досить детально проаналізував ситуацію, яка склалася напередодні опалювального сезону.

DSC03010
DSC03010

- В області до осінньо-зимового періоду підготовлено 1014 котелень із запланованих 1264, замінено 21 котел на відомчих котельнях із запланованих 25; підготовлено 274,4 км теплових мереж із запланованих 320,4 км; комплексно підготовлено 2033 житлових будинки із запланованих 2536 підготовлено 1113 об’єктів соціально-культурного призначення із запланованих 1367, - сказав Михайло Олійник.

За його словами, виконано капітальний та поточний ремонт 43,8 тис. кв. метрів вулиць і доріг, заготовлено 14,6 тис. тон сипучого матеріалу і реагентів, а також 49 одиниць спеціалізованої техніки.

В опалювальному сезоні 2016/2017 року працюватиме 1266 котелень, з них на альтернативних видах палива – 219 (21 комунальна та 198 відомчих (відходи деревини (тирса, брикети, пелети), 86 – електричній енергії, 172 – вугіллі.

Цікаво, що чи не вперше присутні на колегії дізналися, що на всіх джерелах теплової енергії підприємств комунальної теплоенергетики області встановлено засоби обліку теплової енергії. Щодо Тернополя, то згідно з міською програмою модернізації систем централізованого тепло- та гарячого водопостачання у Тернополі на 2016-2020 роки заплановано встановлення засобів обліку та за кошти ЄББР – 80 штук, за фінансування інших проектів – 10 штук. Також, за кошти інвестиційної програми підприємства «Тернопільтеплокомуненерго» передбачається встановити близько 60 одиниць засобів обліку відпуску теплової енергії. У 2017 році – за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку у Тернополі передбачається встановити таких засобів 150 одиниць, а ще через рік, за кошти Світового банку – 150 штук.

DSC03003
DSC03003

Начальник обласного управління житлово-комунального господарства Михайло Олійник також повідомив, що за останній рік жителям області видано понад 6 180 «теплих кредитів». За цим показником область посідає в Україні 7 місце. До речі, нині на Тернопільщині діє дві місцеві програми підтримки заходів з енергоефективності в житловому секторі – у Тернополі та Заліщиках. Усього ж, у поточному році за рахунок державної субвенції об’єднаним територіальним громадам на розвиток інфраструктури освоюється майже 14 з половиною мільйонів гривень для енергоефективних заходів на 12 соціальних об’єктах. А за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку – більше 5 з половиною мільйона гривень.

Також на засіданні колегії облдержадміністрації було оприлюднено ситуацію із розрахунками за спожиті енергоносії.

Так, за січень-серпень 2016 року споживачі області, а це як жителі краю, так і бюджетні установи та організації, розрахувалися за використаний природний газ на 110,9 відсотків. Це – на 9,2 відсотка більше, ніж за такий же період минулого року. Усі районі області, крім Шумського, повністю розрахувалися за природний газ. Але, незважаючи на таку ситуацію, область має заборгованість у майже 423 мільйонів гривень, основну частку якої складає заборгованість по субсидіях. Таку цифру названо з урахуванням боргів минулих років. Бюджетні установи та організації, що фінансуються з місцевого бюджету заборгували 1,9 мільйона гривень, державного – 680 тисяч гривень. Серед бюджетних установ та організацій, що фінансуються із місцевого бюджету найбільшу заборгованість за природний газ має Бучацький район, який заборгував більше 200 тисяч гривень. Серед боржників – Борщівський та Гусятинський райони, які відповідно заборгували по 85 та 42 тисячі гривень.

А яка ж потреба у природному газі для області на цей рік? Це – 700 мільйонів кубічних метрів, в тому числі, для бюджетних установ та організацій – 24 мільйони кубічних метрів. У січні-серпні цього року споживачами області використано 337 мільйонів кубічних метрів газу. Тобто, трохи більше 48 відсотків від потреби на рік. Бюджетними використали майже 13 млн кубічних метрів, що сягає близько 53 відсотків від потреби.

DSC03001
DSC03001

А тепер про ситуацію із розрахунками споживачів за використану електричну енергію. З початку року повністю розрахувалися за електроенергію промислові підприємства, дещо менше – сільськогосподарські – близько 93%. А підприємства житлово-комунальної галузі заплатили за електроенергію майже 102 відсотки, водоканали – 104 відсотки. Щодо бюджетних установ та організацій, які фінансуються із місцевого бюджету, то тут цей показник сягає майже 96 відсотків. Найнижчі розрахунки споживачів за використану електроенергію у споживачів Заліщицького, Шумського та Зборівського районів. Загальна ж заборгованість споживачів області за використану електричну енергію перед ВАТ «Тернопільобленерго» на кінець серпня сягає 61,3 мільйонів гривень. Так, населення заборгувало майже тридцять один з половиною мільйон гривень, підприємства житлово-комунальної сфери – близько 5 мільйонів гривень, бюджетні установи та організації, що фінансуються з місцевого бюджету заборгували 2,5 мільйонів гривень, державного – 1,4 мільйонів гривень. Боргують і пільговики та ті, хто мають субсидії, відповідно 1,2 мільйонів гривень і 5,6 мільйонів гривень. Серед бюджетників найбільшу заборгованість за електричну енергію має Козівський район - 195 тисяч гривень.

І насамкінець, ситуація із розрахунком за використану теплову енергію. Тут справи непогані. Так, жителі сіл та міст області розрахувалися за теплову енергію на більш як на 131 відсоток!

А госпрозрахункові організації – на 111 відсотків, бюджетні організації – майже на 96 відсотків. Найнижчі розрахунки за використану теплову енергію у споживачів Збаразького та Заліщицького районів. Хоча загальна заборгованість споживачів області за використану теплову енергію нині сягає більше 45 мільйонів гривень. Серед бюджетних установ та організацій, що фінансуються з місцевого бюджету, найбільшу заборгованість за теплову енергію має Кременецький район – 554 тисячі гривень та Бережанський район – 368 тисяч гривень.

Зауважу, під час засідання колегії облдержадміністрації прозвучала теза, що задля поліпшення стану розрахунків споживачів за використані енергоносії, погашення заборгованості, ця тема постійно розглядається на урядових селекторних нарадах, колегіях облдержадміністрації та управління розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження, засіданнях обласної комісії з контролю за розрахунками за спожиті енергоносії. Так, у цьому році відбулося засідання чотирьох комісій та проведено п’ять нарад.

Наголошувалось і на тому, що нині у комунальних підприємствах теплопостачання не залишається коштів на проведення ремонтних та аварійно-відновлювальних робіт, сплату спожитої електроенергії, податків, під загрозою виплата заробітної плати працівникам. І ще. За результатами обстежень, фахівцями різних служб виявлено, що робота приватних підприємств у більшості випадків є неефективна, веде до повного зносу систем теплопостачання, не стимулює орендарів до вкладення коштів для модернізації. Але, навіть в цих умовах, відповідальні за надання тепла під час наступного осінньо-зимового сезону, кажуть, що він для установ та жителів краю повинен пройти без виникнення надзвичайних ситуацій.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео