Орест Сарматський

Агро-новини 15 вересня

Сеновал

Новини аграрного сектору

В Україні зберуть перший урожай кіноа

Після другого року експериментів, дозріває перший український врожай кіноа на дослідній ділянці Сумського національного аграрного університету (СНАУ), заявив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак.

«Якщо все буде добре, спробуємо наступного року запустити у випробування сортів десять. Основна проблема — відсутність гербіциду для боротьби із дводольними бур'янами. Я особисто покладаю великі надії на цю культуру», — зазначив він.

15091
15091

Також додав, що вона є дійсно знахідкою для людей, що дбають про власне здоров'я, і особливо для жінок. Думаю, що її популярність у світі та в Україні буде тільки зростати, а українські фермери будуть невдовзі її експортувати.

На Житомирщині встановили млиновий комплекс

На базі Андрушівського елеватора (м. Андрушівка, Житомирська область) встановили млиновий комплекс потужністю 70 т/добу. Нове обладнання дозволить отримувати 80% борошна з зерна, що переробляється, повідомляє Еlevatorist.com.

Як повідомив генеральний директор «Зернової Бази України» Алтинбек Мустапаєв, Андрушівський елеватор раніше надавав традиційні послуги зі зберігання і підробітку зернових. Установка млину на елеваторі дещо змінить економіку підприємства — тепер тут будуть купувати зерно ще і для переробки.

15092
15092

«Млин може переробляти 70 т сировини на добу. У місяць це буде виходити близько 2 тис. т. Для того, щоб забезпечити млин зерном, елеватору необхідно буде збільшити приймання. Також на підприємстві буде надаватися нова послуга — виготовлення борошна з давальницького зерна. Усе це, безумовно, змінить економіку елеватора і дасть йому додаткові фінансові ресурси», — зазначив Алтинбек Мустапаєв.

На Одещині через урожай вибухнув збройний конфлікт

Озброєні люди намагалися захопити урожай сільгосппідприємства у с. Пиріжна Кодимського району Одеської області, повідомляє «Траса Е-95».

Конфлікт розгорівся через врожай соняшника, вирощеного ТОВ «Пиріжнянське» на полі 500 га.

Селяни вивели у поле комбайн для збирання врожаю, але машину спробували захопити невідомі.

Зав'язалася бійка із застосуванням вибухових речовин і вогнепальної зброї.

«Це були спортивної статури молодики, які кидали у людей вибухові пакети, стріляли і погрожували. Кодимську поліцію довелося викликати через Київ, у них ніяк не виходило до нас приїхати», — нарікають жителі села.

15093
15093

Коли наряд поліції нарешті прибув, то він став між конфліктуючими сторонами. Однак пиріжнянці скаржаться, що служителі порядку не вживали ніяких заходів для їх захисту. Пізніше на місце прибули одеські правоохоронці, які і придушили конфлікт. Невідомі сіли у 13 автомобілів і поїхали. Однак люди кажуть, що вони не покинули район. Обидві сторони мають озброєних охоронців.

Відзначимо, що земельний конфлікт у Пиріжній триває вже 3 роки. Селяни кажуть, що рейдери не дають їм спокійно працювати.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео