Дивовижні кам'яні лабіринти Тернопільщини

vCNBnyH2Akg

Печера «Кришталева». (Кривче) 

Протяжність підземного маршруту - 2 км. Одна з найбільших гіпсових печер, відома з 1721 року. Вона практично суха і є легкою для проходження.

Особливістю печери є те, що в ній підвищена іонізація повітря і води, абсолютна відсутність патогенних організмів, а недавно виявлено мінеральний болотний мул і воду. Усе це робить «Кришталеву» найперспективнішим об'єктом не тільки для туристів-спелеологів, а й для лікувальних та рекреаційних цілей. Екскурсійний маршрут печери має електричне освітлення і досить зручний, для його проходження не потрібно спеціального спорядження та одягу. Перед гостями печери — 2,5 кілометри екскурсійної траси, півтори години шляху у світі казки, повідомляє Типовий Кременець.

DzEj-L7Hc8Y
DzEj-L7Hc8Y

Також цікавою є печера Млинки

На струмочку, який протікає під печерою та впадає в річку Серет, в кінці XVIII та початку XIX століття було побудовано 7 водяних млинів, які мололи зерно і навіть один з них розмелював гіпс. (Цей млин ще можна було бачити у 1955 році напроти гори Лисої). Гіпс для перемелювання привозили спочатку з печери біля села Угринь, а пізніше добували з вхідної гроти печери Млинки. Тому потічок отримав назву Млиночки, а хутір, розташований поруч, отримав відповідно назву Млинки. У 70 роки XX століття хутір приєднали до села Залісся і назва Млинки зникла з географічної карти. На згадку залишилось тільки назва печери.

5-sadTyD250
5-sadTyD250

Вибір читачів за тиждень

Відео