Орест Сарматський

Тернопільщина вшановує берегиню від пожеж і блискавок (фото)

1379404528

17 вересня християни свої молитви складють іконі «Неопалима купина».

Рослину – неопалиму купину, або ясинець білий можна зустріти в нашій області, зокрема, у Медоборах.

На її стеблах і листках є дрібнесенькі пухирці, які виділяють ефір. Сонячного, безвітряного дня цього ефіру виділяється дуже багато, тож якщо запалити біля рослини вогонь, ефір спалахує. І здається, що кущ палає. Ефір швидко згорає, а рослина залишається неушкодженою.

В Старому Заповіті згадується власне ця здатність неопалимої купини. Йдеться про епізод, коли Мойсей підійшов до куща, щоб розгадати загадку дивної рослини, і сам Господь Бог заговорив до нього з охопленого полум'ям куща, закликаючи вивести народ Ізраїлю з Єгипту у Землю Обітовану.

moysey
moysey

Ще одна версія показана на іконі «Неопалима купина». На ній зображення Богородиці з Сином на руках вписане у восьмикутну зірку, яка складається з двох — червоного і зеленого — чотирикутників з гострими й увігнутими всередину сторонами. Зелений колір означає кущ купини, червоний — полум’я, яке охопило рослину. За народним повір'ям, ця ікона, виставлена у храмі чи в хаті, оберігає від пожежі та блискавки.

Палаючий кущ знаменував і зачаття Божою Матір’ю Ісуса Христа від Духа Святого. Будучи Матір’ю, Марія залишалася Дівою. За іншим переказом, Богоматір, народившись на грішній землі, перебувала чистою, непричетною до гріха. Ця ікона, виставлена у храмі чи в хаті, за повір’ям, оберігає приміщення від пожежі та блискавки.

neopalimaya_k3
neopalimaya_k3

За народним віруванням, ікона рятує будівлі, де її вшановують, від вогню. «Неопалима купина» зображується, іноді в охопленого полум’ям куща, над яким здіймається видима до пояса Богородиця з Дитям на руках. По кутках ікони чотири символи, що згадуються в Апокаліпсисі: чоловік, лев, бик, і орел а також Архангели Михаїл, Рафаїл, Уриїл, Салафаїл, Варахіїл і Гавриїл. В правій руці Пречистої Діви іноді малюється драбина, прихилина верхнім кінцем до плеча Богоматері — знамення того, що вона піднесла людство на небо. Іноді пишуть ще Врата і Жезл — символ Спасителя.

kupina-ikona
kupina-ikona

У цей день традиційно замовляють молебні про збереження будинків від пожежі, а людей — від усіляких хвороб (назви багатьох хвороб в народі віддавна пов’язані з вогнем — гангрена, огневица, летючий-огневик і інші.

Люди вважали, що 17 вересня потрібно обов'язково помолитися Неопалимій Купині, бо вірили, що Неопалима Купина зможе захистити худобу від хвороб, а хліва - від загоряння.

1379401724
1379401724

У слов'ян існував звичай обходити палаючий будинок з іконою Божої Матері Неопалимої Купини, щоб пожежа затихла. Пожежі для селян були найстрашнішим злом, оскільки з ними не вміли боротися. Вважали, що пожежу, яка сталася внаслідок блискавки, можна загасити молоком, пивом, квасом. Також говорили: якщо кинути в палаючий будинок білого голуба, то вогонь погасне. Вдома намагалися тримати чорну кішку або собаку, оскільки вірили, що ці тварини рятують від пожежі.

b7b0192dbe9e
b7b0192dbe9e

Жінки 17 вересня викопували цибулю, тому свято в народі називали Цибулевим. Чоловікам 17 вересня потрібно було обійти сіновали з вилами і втикати їх у снопи, щоб прогнати нечисту силу, яка може там сховатися і напасти на домашніх тварин взимку. Крім того, якщо будували будинок, то вилами також протикали сухий мох.

На Терніопльщині у церкві святого Миколая у Теребовлі свого часу зберігався образ пречистої Діви Марії , зображений в іконі «Неопалима купина».

В альманасі «Теребовлянщина» Андрій Куликівський пише, що в центрі ікони, яку було перенесено з іконостасу Підгорянського монастиря,  зображена Матір Божа з Ісусом на правій руці. Божа Матір написана на тлі променистої овальної мандори, довкруги якої показані різні епізоди з Біблії, з життя Марії та її прославляння, як «живоносного джерела».

514217322
514217322

Іконостас відносять до малярської школи Івана Рутковича і намальована вона десь на початку XVIII ст. Після того, як монастирські землі було продано, а всі речі з неї роздано іншим церквам, іконостас потрапляє до церкви в селі Могильниця. А уже звідти до фонду Львівського Національного музею.

Неопалима купина — поетичне відображення долі України та українського народу, його незнищенності.

ArticleImages_53849_Neopalyma
ArticleImages_53849_Neopalyma

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео