Тернополяни вирішили самотужки боротися із забруднювачами повітря

противогаз

Останнім часом Тернопіль перетворюється на зону екологічного лиха. Їдкий інтенсивний запах паленого заполоняє такі мікрорайони, як: Новий Світ, частково Центр, Дружбу, Кутківці.

Цієї ночі місцеві жителі мікрорайону Новий Світ скаржилися на те, що отруєне повітря просочувалося крізь зачинені вікна у їхні оселі. Мешканці міста запевняють, що чим далі, тим гіршає екологічна ситуація у файному місті. Люди занепокоєні такою проблемою і шукають її вирішення.

Так, тернополянин, Роман Карагодін, у соціальній мережі facebook, у спільноті "Жити у Тернополі", запропонував свій конкретний план дій, щодо даної ситуації.

« Виникає логічне питання: яким чином можна це свавілля припинити? Яким чином можна притягнути порушників до відповідальності? Перш за все, потрібно якомога більшій кількості людей звернутися до компетентних органів — як на місцевому, так і на загальнодержавному рівні. І проблему слід описувати якнайдетальніше, показуючи свою наполегливість і зацікавленість. Чим більше нас звернеться, тим більші шанси, що нас почують! Ось список номерів телефону інстанцій, до яких я звертався, та поради, як із ними спілкуватися: 1)  1545 — гаряча лінія Урядового контактного центру. Спершу там захочуть від вас »відхреститися« і скажуть телефонувати до Державної екологічної інспекції України, яка, у свою чергу, знову »пішле вас на« 1545. Та Ви не відступайте: наполягайте на тому, що Ви хочете залишити звернення, опишіть детально ситуацію і попросіть відправити заявку у двох напрямках: до центральних органів виконавчої влади та до Тернопільської облдержадміністрації; 2) 044 521 20 38 — Державна екологічна служба України. Там також зроблять спробу проігнорувати Вас і скажуть, що їхні експерти працюють лише в робочий час. Порадять телефонувати знову-таки на 1545, а також до Держпожежслужби (очевидно, маючи на увазі Державну службу України з надзвичайниї ситуацій), а також до місцевих органів влади. Але Ви наполягайте, що хочете залишити звернення і тут, і свого доб'єтесь; 3) 1580 — гаряча лінія Тернопільської міської ради. Тут Ви зможете залишити звернення без проблем; 4) Державна служба України з надзвичайних ситуацій. У центральному офісі звернень не реєструють, проте порадили звернутись до відділу з надзвичайних ситуацій Тернопільської облдержадміністрації. Там повинні сформувати комісію, до якої входитиме керівник вказаного відділу, представники міліції та інших управнених структур. Відправивши звернення до вказаних структур, не забудьте за деякий час до них знову зателефонувати і поцікавитися результатом їх розгляду», - пише пан Роман.

Такі думки Романа Карагодіна у соціальній мережі викликали обговорення. Хтось є прибічником його стратегії, а хтось цю ситуацію бачить з зовсім іншої сторони.

" Перш ніж гнати на депо, ще на когось краще зібрати наплічник, м'яко замаринувати і піти в нічну мандрівку в білу, там де річка тече. Дихайте на здоров'я. Печіть шашлик, навіть не потрібно вогонь палити, просто засуньте його в торф. І печіть. І нюхайте. Активісти ср... А в депо якщо палять, то зимою, бо вони приміщення опалюють дровами", - коментує Володимир Чернець.

Зажди у цій ситуації будуть прибічники та противники, але ж звиайно, що робити вирішувати тільки вам, тернополяни, чи залишитися байдужими, чи діяти у даній ситуації.

Вибір читачів за тиждень

Відео