Віра Олександрович

«Закон Савченко»: на Тернопіллі волю побачили майже 140 злочинців (відео)

Закон Савченко

Злочинці, які виходять на свободу через так званий «закон Савченко», зазвичай встигають вчинити на Тернопільщині кілька злочинів і… повертаються до в’язниці.

Про це повідомив керівник сектору зв’язків із громадськістю Головного управління Національної поліції в області Сергій Крета (читайте також ТУТ і ТУТприм.).

[embed]https://youtu.be/pZMA_j4wuDk[/embed]

Нагадаємо, глава Державної Пенітенціарної служби Володимир Палагнюк свого часу стверджував, що через «закон Савченко» на свободу вийде тисяча вбивць. Усього ж планували амністувати близько 6 тисяч осіб. Тож посадовець заявляв: закон - не зовсім зрозумілий і незрозумілі мотиви його прийняття. Втім, його не відмінили, а тому злочинці продовжують виходити на волю. Причому більшість, аби знову вдатися до криміналу.

Більше половини тих, хто вийшов з-за грат через «закон Савченко» знову ступають на кримінальну стежку, – стверджує старший оперуповноважений в особливо важливих справах кримінальної поліції Головного управління Національної поліції в області Іван Бачинський. – Причому це стосується різних злочинів, не тільки квартирних чи інших крадіжок.

За словами Сергія Крети, на Тернопіллі скористалися «законом Савченко» більше 130 людей. Причому це переважно злочинці, які сиділи у в’язниці саме за крадіжки.

Йдеться якраз про ті злочини, які найдовше розслідувалися, - уточнює Іван Бачинський.

На шлях праведний із цієї категорії людей стає рідко хто, а тому – вони продовжують красти, аби отримати гроші на розваги чи дозу наркотику, кажуть у поліції.

До того ж, коли обирають міру запобіжного заходу за чинним законодавством, то крадіжку не вважають таким злочином, щоб брати підозрюваного під варту, - додає Сергій Крета. – Зазвичай, суд призначає домашній арешт. Але ж ви розумієте: якщо йдеться про злодія-наркомана, то його ніщо не спинить. Порушуючи усі адміністративні правила і вимоги, така людина знову йде на злочин.

Крета
Крета

Наприклад, трапився у Тернополі такий випадок: чоловік, про якого точно відомо, що він  обікрав, кілька магазинів, під час домашнього арешту встиг вчинити ще 6 подібних злочинів. Тобто пом’якшення законодавства не завжди сприяє поліпшенню криміногенної ситуації в країні, наголошує Сергій Крета.

Фото і відео автора

Довідка. «Закон Савченко»  в Україні набув чинності у кінці грудня 2015 р. Згідно із документом, ув’язненим мали перерахувати термін перебування у місцях позбавлення волі за формулою: «один день в СІЗО - як два дні в колонії». Завдяки цьому із в'язниці, зокрема, звільнили скандально відомого «суддю-колядника» Ігоря Зварича.

Вибір читачів за тиждень

Відео