Орест Сарматський

Військові паломники провели на Тернопільщині Всеукраїнську прощу (фоторепортаж)

Військовий

VІІІ Всеукраїнська військова проща зібрала понад 2 000 паломників.

Щорічну військову прощу до чудотворного місця явлення Божої Матері у Зарваниці провели представники Міністерства оборони України, Національної поліції України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Міністерства надзвичайних ситуацій України та Державної пенітенціарної служби України. Також у паломництві взяли участь військовослужбовці, добровольці, родини загиблих в зоні АТО, курсанти, ліцеїсти військових ліцеїв, волонтери та миряни.

Перед учасниками прощі було зачитано привітання Президента України Петра Порошенка.

- Вітаю усіх військових прочан та їх сім’ї з проведенням Всеукраїнського військового паломництва. Українським воїнам – захисникам миру та державності – притаманні дух мужності і благочестя, дух праведності та братолюбства, що служать перемозі добра над злом. Збройні Сили України є надійною опорою нашого народу, виявляючи  професійну зрілість, високі моральні якості, безкомпромісність і готовність до самопожертви у питаннях захисту Вітчизни. Окремі слова вдячності церкві, котра завжди молиться за воїнство українське. Поряд із відважними захисниками на передовому рубежі перебувають військові капелани, розділяючи і долаючи спільні тривоги та незгоди. У цій боротьбі ми вистоїмо, адже захищаємо свою рідну землю, политу кров’ю багатьох поколінь патріотів. Щиро вдячний усім вам за підтримку та внесок в оборону нашої держави. Бажаю учасникам VIII Всеукраїнського військового паломництва до Зарваниці та усьому особовому складу українського війська Божої допомоги, молитовного заступництва Пресвятої Богородиці у подальшому служінні Україні та українському народові, - йдеться у привітанні Глави держави.

 

dsc03209
dsc03209

dsc03240
dsc03240

dsc03319
dsc03319

Цьогорічна проща відбулася під гаслом «Вірних стереже Господь».

- Хотів би відзначити важливість капеланства у нинішній час,  -  сказав голова облдержадміністрації Степан Барна. - Священнослужителі не тільки сьогодні тут з військовослужбовцями, але і там, на передовій, даючи їм дуже потрібну зброю – віру у перемогу. Тому подібні заходи дуже потрібні для того, щоб і вшанувати пам’ять про тих, хто віддав своє життя за Україну, і підтримати тих, хто зараз її захищає, - наголосив керівник області.

 

dscf3226
dscf3226

Владика Михаїл, єпископ, керівник Департаменту Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства наголосив на важливості цьогорічної події у Зарваниці.

- Сьогодні це вже восьме паломництво. І я бачу, як було під час першого паломництва і що зараз. Бачу велику духовну зміну. Це – складова, яка нас усіх переконливо мобілізує до духовної справи, за Україну, за наше військо, за капеланів. І тут мобілізується увесь народ, робиться живий акцент на важливості розбудови нашого війська. І воно, військо, це відчуває. Відчуває, скільки цивільного населення разом із військовими. Воно – живий тил, який підтримує військових, а самі військовослужбовці розуміють, наскільки народ розуміє їх покликання, їх місію, відповідальність. І відбувається таке єднання народу з військом, за допомогою церкви. Ми всі єднаємось між собою за ради нашої Вітчизни, заради нашої землі, свобод людських і Божих, яких ми у собі бережемо. У людей пробуджуються щось особливе, що спонукає боротися, єднатися, ставати єдиною християнською родиною, єдиною сім’єю, коли в душі кожного починає діяти ласка  Господня, - підкреслив владика.

 

dsc03180
dsc03180

Під час паломництва відбувся молебень перед Зарваницькою іконою Божої Матері, пройшла урочиста хода до скульптури Богородиці, заупокійна Божественна Літургія за полеглими захисниками України, поминальна хода зі свічками. Також було вручено військові відзнаки родинам загиблих захисників України  та тим, хто нині її захищає.

dsc03187
dsc03187

dsc03222
dsc03222

dsc03225
dsc03225

dsc03233
dsc03233

dsc03263
dsc03263

dsc03284
dsc03284

dscf3212
dscf3212

dsc03302
dsc03302

dscf3224
dscf3224

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео