Диво-квіти розцвіли під Тернополем (фоторепортаж)

k01

Подвір’я сільської ради у Підгородньому прикрасив цвіт велетенських крокусів.

У ці вересневі дні мешканці Підгороднього, йдучи повз подвір’я сільської ради, зачудовано зупиняються. А ще би! Там, за кілька кроків до входу в адміністративний будинок, ростуть велетенські крокуси, які вперше зацвіли цієї осені.

- Ці рослини нам дала мешканка села Надія Сінкевич, вона роками вже вирощує різноманітні квіти, розсаду, дерева. Ми навіть не думали, що крокуси такими великими виростуть і зацвітуть восени, вважали, що крокус, або шафран цвіте, переважно навесні, а тут – така краса серед осені! – каже сільський фельдшер Ольга Літковець.

k06
k06

Юлія Бондючна, провідний фахівець сектору екологічної освіти Кременецького ботанічного саду розповіла «ТЕРЕНу», що

посадка і догляд за цими невибагливими квітами не викликають особливих труднощів.

- Крокус ще називають шафраном, що в перекладі з арабської означає «жовтий». Але він має й інші кольори й відтінки. Спочатку шафран мав лише господарську цінність. У Європі ж крокус з'явився тільки в шістнадцятому сторіччі в ботанічних садах. Були виведені перші декоративні крокуси: весняний, вузьколистий і жовтий. Саме вони й поклали початок виведенню решти безлічі сортів рослини. Крокуси осінні тішать своєю красою з початку вересня і до кінця жовтня. Садять їх в липні-серпні.

k04
k04

«Крокус прекрасний» - переважно фіолетового, блакитного або білого кольору. Виростає до двадцяти сантиметрів. Вирізняється великими келихоподібними квітами. Крокуси, що зацвітають навесні, прекрасні своїм цвітінням вже з початку березня і до кінця весни. «Крокус Міхельсона» має дивний синій колір. Висота рослини не перевищує і восьми сантиметрів. «Крокус вузьколистий» також невисокий і притягує погляд своїм бронзовим відтінком, - каже еколог..

За її словами, вирощують крокуси і в горщиках, і у відкритому ґрунті. Крокуси не вимагають надмірного штучного поливу. Поливання необхідне тільки в дуже посушливу погоду. А вирощувати крокуси в одному місці можна 3-4 роки.

Здавна крокуси використовують як прянощі і лікарський засіб. А ще з рослини отримують харчовий барвник, що має помаранчевий колір. Також шафран разом з білком використовують для виготовлення золотистого лаку, за допомогою якого олов'яній поверхні надають золотий відтінок, імітуючи золото.

k05
k05

k02
k02

k03
k03

Петро Овчарик

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео