Віра Олександрович

Як поділити 5 мільйонів – вирішують у Тернополі (фотофакт, відео)

До реалізації проекту «Громадський бюджет» беруться у Тернополі. Допомагають у цьому експерти, аби ми не набивали гуль, як в інших містах України.

Нагадаємо, положення «Про громадський бюджет Тернопільської міської ради» депутати ухвалили, але пізніше перенесли строки виконання цього рішення на місяць – із 1 вересня на 1 жовтня, аби взяти участь у грантових програмах (докладно про це «Терен» писав ТУТ і ТУТприм.).

unnamed-32
unnamed-32

«Громадський бюджет» - важливий інструмент прозорості у діях влади. Проект передбачає, що 1% власних доходів міської казни громада зможе сама розподіляти на те, що вкрай необхідно. Наразі йдеться про близько 5 мільйонів гривень, які повинні закласти у бюджеті на 2017 рік. Отже, тернополянам залишається згуртуватися, оформити ідею і представити її на розгляд комісії. До її складу входитимуть депутати, представники міської ради і відомих громадських організацій та Молодіжної міської ради.

[embed]https://youtu.be/QtqN5WLoviA[/embed]
- Тернопіль увійшов до одного із семи міст, які виграли конкурс на підтримку USAID та «Інституту бюджету та соціально-економічного розвитку» у цьому питанні, - каже міський голова Сергій Надал. – Тож ми отримаємо безкоштовне програмне забезпечення для реалізації цього проекту.

unnamed-33
unnamed-33

Відтак уже сьогодні, 26 вересня, працівники міської ради почали проходити необхідні навчання. Їм репрезентували досвід інших країн Європи у цьому процесі.

unnamed-31
unnamed-31

- Звісно, доведеться вчитися і вирішувати проблеми, що виникатимуть під час роботи, - говорить експерт Катерина Борисенко. – Наприклад, є три варіанти «входу» у визначену суму: коли проекти потребують дещо більше грошей і їх згодом дофінансовують; коли залишається «хвіст» із невикористаних коштів або комісія обирає наступний проект, що потребує меншої суми на реалізацію. Це – один із моментів, які вам доведеться вирішувати.

Як виявилося, на сайті міської ради поряд із рубрикою «Електронні петиції» незабаром з’явиться нова - «Громадський бюджет». Внести туди пропозиції зможуть групи активістів – не менше 25 чоловік.

[embed]https://youtu.be/jo9J0bGDsPU[/embed]

- Звісно, що потрібна буде активна роз’яснювальна робота, - додає пані Борисенко. – Щоб у вас не було так, як у Львові чи Чернівцях – основна лавина проектів надійшла за кілька днів до завершення прийому заявок. Так, люди – довго розкачуються і вам слід бути до цього готовими…

unnamed-29
unnamed-29

До речі, проект може стосуватися як чогось суспільно важливого для всього міста, так і чогось локального – наприклад, ремонту двора, впорядкування парку тощо. Прикро лише одне – на ознайомлюючу лекцію прийшли переважно чиновники міської ради на чолі із мером.  Натомість депутатів і активістів у залі були – одиниці.

unnamed-30
unnamed-30

Фото і відео автора

Довідка. Прийом заявок на конкурс за кошти «Громадського бюджету» розпочнеться 1 жовтня, а реалізація проектів передбачена у 2017 році. Аби проект прийняли до розгляду, має бути 25 підписів тернополян, які зацікавилися його реалізацією.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео