Віра Олександрович

На Тернопіллі роблять все, аби не пустити африканську чуму

unnamed

Навіть у сусідній Рівненській області вже зафіксували випадки захворювання свиней на африканську чуму. Через це і ветслужба Тернопільщини б’є на сполох.

Чи дійсно варто перейматися про це тернополянам? Що роблять у нас, аби на допустити розповсюдження інфекції? Із цими запитаннями «Терен» звернувся до директора департаменту агропромислового розвитку обласної держадміністрації Віталія Луя.

- Із африканською чумою в Україні – дійсно катастрофічна ситуація, - визнає він. – Чому? А тому що у нас залишилося лише чотири області, де не виявили жодного випадку цієї недуги. Слава Богу, до переліку входить і Тернопільська область. Крім нашої, Івано-Франківська, Львівська і Закарпатська. Географічно, як бачимо, ми просто - в іншій частині України.

Так, ризик потрапляння інфекції – надто високий, додає чиновник. Але він стверджує, що нині здійснюються грандіозні карантинні заходи, аби лише не допустити сюди ані заражених тварин, ані машини, які можуть перевозити, наприклад, інфіковані рештки.

- Ми знаємо – що слід робити, - продовжує він. – Працює комісія із надзвичайних ситуацій. Ми зустрічаємося із фахівцями кожних два тижні. Обговорюємо проблему. Тобто проводиться величезна робота.

Віталій Луй дуже радий, що ситуацію досі вдається втримати. Адже виробництво свинини – чи не стратегічний напрямок для нашої області.

- За обсягами виробництва свинячого м’яса, ми – дійсно вийшли у лідери в Україні, - нагадує він. – Тож самі виробники у першу чергу зацікавлені у тому, щоб хвороба сюди не зайшла. Вони допомагають нам реально, ресурсно і організаційно. Йдеться про безпеку їхнього бізнесу, тому вони самі зацікавлені у збереженні своїх ферм.

Наслідки потрапляння інфекції, на його думку, – катастрофічні. Так, якщо на якомусь об’єкті чи в окремому селі виявляють хоча б одну хвору тварину, то закон передбачає вилучення і утилізація усіх наявних тварин. Звісно, йдеться про грандіозні втрати, повна зупинка виробництва, наголошує чиновник.

- Але ми спільно протистоїмо африканській чумі наразі долаємо цю небезпеку, - наголошує Віталій Луй.

Фото із сайту www.agroprodservice.com.ua

Довідка. За даними Держстатистики на 22 вересня, виробництво свіжої чи охолодженої свинини зросло на 31,2%, до 24 тис. тонн, порівняно із серпнем 2015 р. і на 16,8% — порівняно із липнем 2016-го. Крім того, замороженої свинини протягом аналізованого періоду виробили 0,8 тис. тонн, що на 25,6% більше за показники липня 2016-го і на 25,5% менше результатів серпня 2015-го.

Вибір читачів за тиждень

Відео