29 вересня в історії Тернопільщини

29

Цього дня народилися:

Барвінський Осип (1844, с. Шляхтинці, нині Тернопільського району — 08. 02. 1889, с. Сировари Зборівського району) — священик і письменник.  Автор поеми «Гаврилова рада», оповідань, наукових праць. Переклав і видав сербські народні пісні «Косове поле»  і «Сон цариці Милиці» (1873, 1875)

Гудима Арсен (1964, м. Тернопіль) — вчений у галузі медицини. Доктор медичних наук (2002). Автор низки публікацій, має патенти на винаходи

hudyma-arsen-arsenovych-15121004
hudyma-arsen-arsenovych-15121004

Завірський Міхал-Зиґмунт (Zawirski Micha Zygmunt;  1882, с. Мала Березовиця, нині Збаразького району —  02. 04. 1948, м. Конських, Польща) — польський філософ, психолог.

Навізівський Іван (1888, с. Ворвулинці, нині Заліщицького району — 25. 04. 1954, м. Вінніпеґ, Канада) — громадський діяч, педагог.

Роздольський Осип (1872, с. Доброводи, нині Збаразького району — 27. 02. 1945, м. Львів) — фольклорист, педагог, перекладач. У рукописному фонді ІМФЕ зберігається 6450 текстів, 2987 мелодій пісень, 150 прислів’їв

Сличенюк Михайло (1968, м. Бучач) — господарник, громадський діяч, меценат.

slychenyuk
slychenyuk

Медецький Андрій (1961, с. Буданів Теребовлянського району) – педагог, хореограф

medetskyj
medetskyj

Мирончук Віктор (1973, смт Скала-Подільська) - селищний голова смт Скала-Подільська.

Подчашинський Міхал (Podczaszynski Michal ; 1800, м. Кременець – 04. 07. 1835, м. Париж, Франція) – польський журналіст, літературний критик. Автор праці “Про дух та джерела поезії в Польщі”.

Шоломейчук Наталія (1968, м. Тернопіль) - депутат міської ради Тернополя.

sholomeichuk_7_15_2
sholomeichuk_7_15_2

Цей день в історії Тернопілля:

1485 року -  перша писемна згадка про с.Швайківці Чортківського району. Згадується цей населений пункт у в акті купівлі-продажу, який підтвердив польський король Казимир IV. В даному документі вказано, що Ян Фредра з Плехсховіц землі продав в Сокальському повіті Подільської землі два села: Шманьковче (Шманьківці) і Шфанковче (Швайківці), які розташовані на березі річки Сарнік (Нічлави), братам Бучацьким — синам Давида Бучацького. Брати заплатили 300 гривень із розрахунку по 48 польських грошів за одну гривню. Михайло Грушевський у своїх творах опублікував текст цієї грамоти, яку він відшукав в Коронній метриці варшавській, кн. 14, л. 169. Грамота написана латинською мовою, міститься у 7 томі його повного зібрання - 2005 року, с.198.

1820 року -  згідно з розпорядженням надвірної канцелярії, отці домініканці змушені були переїхати до Жовкви, передавши монастир і костел Св.Вінцентія Фереріюша в Тернополі отцям єзуїтам, які перебували тут до 1848 року. Тепер тут греко-католицький Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

1875 року - у Тернополі відбулися установчі збори окружної філії «Просвіти».

1896 року – у Міському парку Тернополя «Новому Городі» (тепер – Старий парк) відкрито курган із хрестом у на відзначення 400-річчя Берестейської унії. Тепер на цьому місці - Пагорб Слави.

1897 року - завершено будівництво та розпочато експлуатацію залізничної ділянки Ходорів - Підвисоке - Острів.

1901 року – освячено Єзуї́тський костел у Тернополі — найменший костел Тернополя, що існував у місті до 1945 року.

1903 року - зложив чернечі обіти в Чині Редемптористів, а 29 вересня 1908 р. - рукоположений у священство Української Греко-Католицької Церкви уродженець Бельгії, український дипломат, капелан УГА[,заступник міністра закордонних справ ЗУНР Франц Ксаверій Бонн. У жовтні 1911 році він приїхав до Галичини та провадив місійну і душпастирську роботу в Тернополі. З 1914 р. отримав грамоту на Генерального Вікарія в окрузі Тернополя. Під час Першої світової війни виступав проти насильницького впровадження московського православ'я російською окупаційною владою з російським архиєпископом Євлогієм Георгієвським. У 1917 р. - генеральний вікарій східної частини львівської митрополії, до якої входили Броди, Зборів, Збараж, Тернопіль, Сколе. Помер 21 листопада 1941 року у США.

1909 року - завершено будівництво та розпочато експлуатацію залізничної ділянки Львів - Бережани - Підгайці.

1947 року - зіткнення ОУН з облавниками МВС у селі Іванків Скала-Подільського району Тернопільської області (застрелились усі бойовики).

1995 року – у Тернополі помер український живописець, архітектор та реставратор Діонізій Шолдра. Народився 16 жовтня 1925 року у Тернополі. У березні 1944 виїхав на Захід. Студіював малярство, історію мистецтва і теорію реставрації в Університеті Інсбрука, Австрія. У час Незалежної України повернувся на Батьківщину де працював завідувачем реставраційною майстернею Тернопільського обласного художнього музею.

В останній тиждень вересня (останній четвер) відзначається Всесвітній день моря. Це свято входить до переліку міжнародних днів, що відзначаються під егідою Організації Об'єднаних Націй. Його поява датована 1978 роком, саме тоді було прийнято рішення десятого з'їзду Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації щодо його заснування.

Ідея святкування виникла як реакція на масштабний вилов риби в морях і океанах нашої планети. Бездумні дії людини наносять непоправну шкоду природі і стають причиною зникнення багатьох рідкісних видів риби. Крім того, це призводить до забруднення вод і глобального потепління на планеті.

Одним з факторів, що згубно впливає на стан світового океану, є забруднення вод нафтою. Величезні нафтові плями, що покривають сотні гектарів морських площ, стають причиною загибелі риби. За статистикою, щорічно в світовий океан в результаті аварій потрапляє більше 20 мільйонів барелів нафти.

more
more

Всесвітній день серця проводиться за ініціативою Всесвітньої федерації серця за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я з 2000 року. Ця подія щорічного характеру, яка відзначалася в останню неділю вересня. З 2011-го року - фіксована дата - 29-те вересня. Метою цього міжнародного дня є підвищення обізнаності населення про хвороби серця, правильний спосіб життя для їх попередження і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від хвороб серця. Серцево-судинні захворювання є однією з провідних причин смерті у світі. Метою проведення в цей день заходів є необхідність максимального залучення уваги людей до свого здоров’я, формування розуміння того, що на виникнення і перебіг хвороби можна і потрібно активно впливати. Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань - це артеріальні гіпертензії, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, надмірна вага, гіподинамії, тютюнопаління і стреси.

guli_1
guli_1

Іменини сьогодні святкують Віктор, Купріян, Людмила.    

Вибір читачів за тиждень

Відео