З почесною місією на Тернопільщині побував архієпископ Нестор (фото)

lan

Нещодавно, в день Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього знаменна подія відбулась у с. Оришківці, що на території Лановецької міської ради. Сюди, на храмове свято прибув архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор. Прибув з почесною місією – вручити нагороду від Святішого Патріарха Філарета місцевому пароху о. Василю Петровичу з нагоди двадцятирічного ювілею перебування його на парафії.

    Давно старенька церква, час спорудження якої ховається в сутінках  трьохсотлітньої давнини, не бачила в своїх стінах стільки гостей, що з’їхались звідусіль в цей давно з нетерпінням очікуваний місцевими парафіянами день. Були запрошені , зокрема, благодійники і жертводавці, завдяки яким храм не тільки поповнився новим, необхідним для громади інвентарем, а й був професійно і з дотриманням вимог реставрації, відремонтований.

lan-1
lan-1

     Десятеро священиків співслужили владиці під час Божественної літургії, а по закінченні відправи, його високопреосвященство архієпископ Нестор, виголосивши настановче слово для присутніх, нагородив  настоятеля  храму патріаршим орденом. При цьому він, зокрема, сказав:

- В сьогоднішній, такий гарний осінній день, вітаю всіх вас із вашим храмовим святом. Нехай милосердний Господь, силою Свого Чудотворного Хреста обдарує всіх своїми щедротами і збереже від усякого зла. Але особливо я хочу привітати вашого настоятеля – о. Василя з двадцятиріччям його священицького служіння на вашій парафії. Достойне служіння за вашими плечима і великий досвід. Вдячні парафіяни, які моляться тут за вас, є свідченням того , що роки вашої праці принесли рясні плоди. А відтак, наша церква і зокрема Святіший Патріарх Київської України - Руси Філарет, бачачи заслуги священиків та їх самовіддану працю, завжди їх відзначає. І мені сьогодні приємно  вручити вам цей орден Святого рівноапостольного князя Володимира. Хай він буде свідченням вашої праці, джерелом натхнення і нагадуванням  того, що Господь нас бачить і найбільші нагороди чекають нас у небі.

lan-2
lan-2

      Подякувавши за нагороду, до владики звернувся настоятель храму о. Василь :

- Переповнюються серця наші радістю від вашого візиту до нас. Ви приїхали, щоб  разом з нами розділити ту радість і помолитись за наше село, нашу парафію, нашу державу. Ваші молитви нехай будуть почуті Богом. Готуючись до Вашого приїзду,  я постійно розказував людям про те, як ви трудитесь, як служите на ниві Христовій, як дбаєте про наші монастирі  і храми, як ви відновили, відбудували нашу єпархію. І нехай Господь укріплює вас далі на вашу службу, нести той хрест. Тому, що наша єпархія  дуже велика, в ній є багато  церков. Так що, аби запросити  владику на парафію, треба записуватись часом на пів року, а може й на рік. Ми маємо гарну нагоду, владико, вітати вас на нашій землі. Тому що багато цього року було зроблено в нашому селі і церкві, Найважливіше, що  перекриті куполи на церкві й дзвіниці, дякуючи Богу і нашим меценатам з кампанії « Агропродсервіс», іншим нашим жертводавцям. Бо цей храм вже старенький, навіть документів про дату його заснування не збереглось, і в архівах нема, тож можна собі уявити, наскільки ця церква є намолена, Богом святим благословенна, скільки в ній прозвучало молитов, скільки людей тут взяло благословення на спільне життя. Ніхто не знає – тільки один Господь.. Господь хай віддячить вам сторицею і хай  благословляє на довгі роки життя. Дай Боже Вам здоров’я, миру, радості.       

     Після того як церковний хор проспівав владиці Нестору «Многая літа», були відзначені ті, хто своєю жертовністю долучились до потреб парафії та храму. Грамота на ім’я генерального директора корпорації « Агропродсервіс» Івана Чайківського, яка для цього виділила в поточному році на близько 80 тис. гривень, була вручена присутньому на богослужінні його заступнику Федору Шевчуку. Отримав грамоту і директор ТОВ « Агро – Ланівці « Іван Хаблюк, котрий, за словами настоятеля, весь час тримав на контролі і хід виконання ремонтних робіт, і оперативно відгукувався на всі виниклі потреби.  Ще за благодійну допомогу храму й парафії відзначені були Микола Ковальчук і Лановецький міський голова Роман Казнавецький. Пам’ятним цей день став також і для регента церковного хору п. Євгенії, церковного старости Степана Мамчура та іменниці – просфорниці храму, педагогу і доньці священика Людмилі Мамчур.

    По відправі, владика Нестор, освятив відремонтований храм.

lan-4
lan-4

lan-3
lan-3

 Фото автор

Вибір читачів за тиждень

Відео