Тернополяни продовжують симпатизувати одній людині та її партії

1454593018_z_0b18eed2

Тернополян найбільше хвилюють питання тарифів. Люди переконані, що тарифи мають встановлюватися на місцях. Найбільш позитивно оцінюють діяльність міського голови Тернополя Сергія Надала. А серед політичних партій найбільшою підтримкою користується ВО “Свобода”. Такі головні висновки соціологічного дослідження, яке провів з 13 по 19 вересня у Тернополі Центр з інформаційних проблем територій НАН України.

Серед проблем, які продовжують хвилювати тернополян найбільш актуальними залишаються комунальні тарифи та стан доріг.

До цих проблем додалися питання транспорту. Ймовірно, така ситуація пов’язана з актуальністю теми по всій країні, оскільки протягом останнього часу відбулося підвищення тарифів на електроенергію. Ця тема була однією з головних у повідомленнях ЗМІ.

Також, як зазначають науковці, відбулося значне зменшення уваги до проблем корупції, що вказує на позитивну оцінку населенням змін у цій сфері.

«Зросла увага до проблеми вивезення сміття і екологічних питань. Разом з тим, незначних змін зазнала оцінка чистоти у місті. Збільшення уваги до проблеми вивезення сміття та екологічних питань, швидше за все, також пов’язане із актуальністю теми по всій Україні та активною дискусією щодо вирішення питання поводження з побутовими відходами по всій Україні», – йдеться в прес-релізі.

 

graphica-01
graphica-01

Тернополяни також дали відповідь на питання, як вирішити проблему з надвисокими тарифами на комунальні послуги. Відповідь – передати на місця, на рівень міст та громад, повноваження для їх затвердження.

Як йдеться у дослідження Центру, більш як половина населення міста (51,9 %) вважає, що тарифи має визначати міська влада, лише 11,4 % – центральна.

Нагадаємо, міський голова Тернополя як голова бюджетного комітету Асоціації міст України неодноразово заявляв, що справедливі комунальні тарифи можна встановити тільки на місцях.

 

graphica-02
graphica-02

В оцінці діяльності українських влад різних рівнів, тернополяни віддали беззаперечну перевагу міському голові Тернополя Сергію Надалу.

Як йдеться у прес-релізі Центру, найбільш позитивно оцінюють діяльність міського голови (51,1 %), удвічі менша частка населення позитивно оцінює міську рада (23,8 %).

«Діяльність обласної ради позитивно оцінює 3,9 %, а голови ОДА менше одного відсотка. Діяльність президента позитивно оцінює 2,4 %, парламент – 1,9 %, уряду – 1,2 %, 15,6 % – не визначилися. Загалом діяльність міських органів влади найпозитивнішою вважає 74.9 %, центральних – лише 5,5 %», – йдеться у прес-релізі.

 

graphica-04
graphica-04

Дослідження громадської думку показало також цікаві результати підтримки тернополянами політичних партій, за умови участі їх у виборах до міської ради Тернополя. Головний висновок опитування: майже половина тернополян не визначилися. Серед тих, хто визначилися однозначно лідирує ВО «Свобода».

«Велика частка невизначених вказує на невисоку довіру до партій не тільки на центральному, але й на місцевому рівні. Проте серед тих, хто зробив би певний вибір, майже половина голосувала б за ВО Свобода, що показує однозначну перевагу цієї сили в політичній орієнтації населення міста. Високий рейтинг партії може бути пов’язаний з позитивною оцінкою діяльності міського голови", - зазначають експерти.

 

graphica_tmr-03
graphica_tmr-03

Довідка: Центр з інформаційних проблем територій НАН України провів дослідження щодо оцінки населенням Тернополя окремих соціально-політичних аспектів. Дослідження проводилося з 13 по 19 вересня 2015 року у м. Тернополі методом телефонного обдзвону. Еквівалентна вибірка, що відповідає соціальній та віковій структурі населення Тернополя, складає 705 респондентів. Теоретична похибка при 90 % рівні довір’я за Стьюдентом складає 3 %. Дослідження проводилося у рамках власної програми Центру з вивчення оцінки населенням деяких проблем міста.

За матеріалами cipt.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео